Száraztésztagyártó - OKJ tanfolyam, képzés
Figyelem!
Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!
Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint
Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!
Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint
Általános adatok:
Szakképesítés megnevezése: SzáraztésztagyártóA szakképesítés OKJ száma: 33 541 04 0100 21 03
A szakképesítés szintje: Alapszintű (iskolai végzettség nélkül)
Szakmacsoport: Élelmiszeripar
Jegyzékbe kerülés éve: 1993
Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2010.04.29.
SZVK800_Pek_10.pdf
Korábbi SzVK-k:
SZVK416_Pek.pdf
A Száraztésztagyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Felkészül a munkáraElőkészíti a munkafolyamatokat
Alapméréseket végez
Eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet
Befejező műveleteket végez
Tésztát készít
Tölteléket készít
Feldolgozza a tésztát
Tésztát keleszt
Tésztát süt
Tészta felületét kezeli
Száraztésztát készít
Betartja a tevékenységére vonatkozó előírásokat
Adminisztrációs munkát végez
A Száraztésztagyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák: -Iskolai előképzettség: nem igényel befejezett iskolai végzettséget
Szakmai előképzettség: -
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Elmélet/gyakorlat aránya:
30%-elmélet70%-gyakorlat
A képzés maximális időtartama:
Maximális óraszáma: 400Választható képzési formák:
- FelnőttképzésAz 33 541 04 0100 21 03 azonosító számú, Száraztésztagyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
0509-06 A munkakezdés feladatai
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Felkészülés a munkavégzésre, a munkaterület átvétele, a tisztítás, a csírátlanítás elvégzése a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírások betartásával.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 30 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 30 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
0510-06 Gyártás előkészítése és befejezése
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Technológiai/termelési számítások elvégzése
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
- Időtartama: 60 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Három különböző típusú termék csomagolása, tárolása, a keletkező hulladékok szakszerű kezelése
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 25%
2. feladat 75%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
- Időtartama: 60 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Három különböző típusú termék csomagolása, tárolása, a keletkező hulladékok szakszerű kezelése
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 25%
2. feladat 75%
0511-06 Mérések, dokumentálás, gazdálkodás
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Alapanyag-, gyártásközi- és késztermék-vizsgálat elvégzése megadott anyagokból és módszerekkel, a mérési adatok dokumentálása, összesítő jelentés elkészítése.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Gazdálkodási, vállalkozási, kereskedelmi és marketing alapismeretek.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
- Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20perc, válaszadási idő 10 perc)
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 75%
2. feladat 25%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Gazdálkodási, vállalkozási, kereskedelmi és marketing alapismeretek.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
- Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20perc, válaszadási idő 10 perc)
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 75%
2. feladat 25%
3137-10 Száraztészta-készítés
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Nyersanyagok előkészítése, tészta készítése, tömörítése, alakítása, szárítása, tésztafeldolgozás gépeinek
működtetése és ismertetése. A száraztészták jellemzése, minőségi követelményeik ismertetése.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 180 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 180 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
A Száraztésztagyártó szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Iskolai rendszerű szakképzés esetén:Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáróvizsga eredményes letételével
Iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén:
Modulzáró vizsga eredményes letétele
A Pék résszakképesítések:
Gyorspékségi sütő és eladóSütőipari munkás
Száraztésztagyártó
A Pék elágazások:
-A Pék ráépülések:
-A Száraztésztagyártó szakképesítéssel rokon szakképesítések:
Elektronikai technikusÉdesipari termékgyártó
Molnár
Pék-cukrász
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu