Sommelier (borpincér) - OKJ tanfolyam, képzés


Figyelem!

Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!

Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
A szakképesítés megfeleltetése az új OKJ-ban: Sommelier

ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint



Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Sommelier (borpincér)
A szakképesítés OKJ száma: 33 621 01 0001 33 01
A szakképesítés szintje: Középszintű (10. évfolyam után)
Szakmacsoport: Élelmiszeripar
Jegyzékbe kerülés éve: 1993
Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2010.04.29.
     SZVK407_Borasz_10.pdf
Korábbi SzVK-k:
     SZVK410_Borasz.pdf

A Sommelier (borpincér) szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Szőlő feldolgozását végzi
Erjesztési és kezelési munkát végez
Pinceműveleteket végez
Palackozást végez
Laboratóriumi munkákat végez
Eszközök, gépek üzemkész állapotának ellenőrzését végzi
Munka- és környezetvédelmi, minőségbiztosítási munkát végez
Adminisztrációs munkát végez
A feladatnak megfelelően előkészületi és terítési műveletet végez

A Sommelier (borpincér) képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: -
Iskolai előképzettség: -
Szakmai előképzettség: 33 621 01 0000 00 00 Borász 52 6222 01 Bor- és üdítőitalipari technikus 52 6222 13 Élelmiszer-ipari technikus (bor- és üdítőitalipar) 54 541 01 0010 54 01 Bor- és pezsgőgyártó technikus 55 621 01 0010 55 02 Bortechnológus 55 621 01 0010 55 07 Szőlész, borász szaktechnikus
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Maximális óraszáma: 500

Választható képzési formák:

    - Felnőttképzés

Az 33 621 01 0001 33 01 azonosító számú, Sommelier (borpincér) megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


0581-06 Bormarketing

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Italkínálat összeállítása, terítési művelet
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 30 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Italsort ajánl egy adott menüsorhoz
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 60 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 50%
     2. feladat 50%


A Sommelier (borpincér) szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Iskolai rendszerű szakképzés esetén:
Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáró vizsga eredményes letételével

50 liter vizsgabor készítése ellenőrzött körülmények között

Iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén:
Modulzáró vizsga eredményes letétele
A képzési programban előírt gyakorlat teljesítéséről szóló igazolás

50 liter vizsgabor készítése ellenőrzött körülmények között

A Borász résszakképesítések:

Pincemunkás

A Borász elágazások:

-

A Borász ráépülések:

Sommelier (borpincér)
Vincellér

A Sommelier (borpincér) szakképesítéssel rokon szakképesítések:

Szőlőtermesztő
Élelmiszeripari technikus
Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu