Pék-cukrász - OKJ tanfolyam, képzés


Figyelem!

Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!

Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
A szakképesítés megfeleltetése az új OKJ-ban: Pék

ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint



Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Pék-cukrász
A szakképesítés OKJ száma: 33 541 05 1000 00 00
A szakképesítés szintje: Középszintű (10. évfolyam után)
Szakmacsoport: Élelmiszeripar
Jegyzékbe kerülés éve: 1993
Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2010.04.29.
     SZVK413_Pek_cukrasz_10.pdf
Korábbi SzVK-k:
     SZVK417_Pekcukrasz.pdf

A Pék-cukrász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Felkészül a munkára
Előkészíti a munkafolyamatokat
Alapméréseket végez
Eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet
Befejező műveleteket végez
Tésztát készít
Tölteléket készít
Feldolgozza a tésztát
Tésztát keleszt
Cukrászati késztermékeket gyárt
Tésztát süt
Tészta felületét kezeli
Száraztésztát készít
Betartja a tevékenységére vonatkozó előírásokat
Adminisztrációs munkát végez

A Pék-cukrász képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszer-ipari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában. E kompetenciák megszerezhetőek a szakképzést előkészítő évfolyam keretében is.

VAGY

Iskolai előképzettség: tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: -
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Maximális óraszáma: 3000

Választható képzési formák:

    - Iskolarendszerű
    - Felnőttképzés

Az 33 541 05 1000 00 00 azonosító számú, Pék-cukrász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


0509-06 A munkakezdés feladatai

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Felkészülés a munkavégzésre, a munkaterület átvétele, a tisztítás, a csírátlanítás elvégzése a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírások betartásával.
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 30 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

0510-06 Gyártás előkészítése és befejezése

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Technológiai/termelési számítások elvégzése
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 60 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Három különböző típusú termék csomagolása, tárolása, a keletkező hulladékok szakszerű kezelése
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 60 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 25%
     2. feladat 75%

0511-06 Mérések, dokumentálás, gazdálkodás

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Alapanyag-, gyártásközi- és késztermék-vizsgálat elvégzése megadott anyagokból és módszerekkel, a mérési adatok dokumentálása, összesítő jelentés elkészítése.
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 60 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Gazdálkodási, vállalkozási, kereskedelmi és marketing alapismeretek.
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20perc, válaszadási idő 10 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 75%
     2. feladat 25%

0532-06 Tésztafeldolgozás

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A különböző termékcsoportokba tartozó termékek tésztáinak osztása, formázása, a tésztafeldolgozás gépeinek ismertetése
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 60 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

0533-06 Kelesztés

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A kelesztés módszereinek, feltételeinek, folyamatainak, a kelesztés eszközeinek bemutatása, ismertetése
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

0534-06 Sütés

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A különböző termékcsoportokba tartozó termékek gyártása
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 240 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: A sütés elméleti alapjainak, folyamatainak, feltételeinek, a sütési eljárások és a sütőkemencék ismertetése, bemutatása
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 120 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 60%
     2. feladat 40%

0536-06 Cukrászati termékkészítés

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Cukrászati gyakorlat központi feladatsor alapján: Cukrászati félkésztermékek, cukrászati termékek készítése (A: Torták vagy tejszínes torták készítése; B: Szeletek vagy tekercsek vagy mignonok vagy desszertek vagy csemegék vagy krémes készítmények vagy teasütemények vagy fagylaltkehely stb. készítése)
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 240 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: A cukrásztechnológia alapműveletei, a cukrásztészták, a cukrászipari félkésztermékek, a cukrászati termékek, készítmények és a cukrászipari gépek bemutatása, ismertetése
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 120 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 75%
     2. feladat 25%

3136-10 Tésztakészítés

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A tésztakészítés nyersanyagai, tésztakészítési-eljárások, a tésztakészítés-tésztaérés során végbemenő folyamatok (mikrobiológiai, kolloidális, enzimes) tésztakészítés gépeinek bemutatása
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 90 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%


A Pék-cukrász szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Iskolai rendszerű szakképzés esetén:
Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáróvizsga eredményes letételével

Iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén:
Modulzáró vizsga eredményes letétele

A Pék-cukrász résszakképesítések:

Mézeskalács-készítő

A Pék-cukrász elágazások:

-

A Pék-cukrász ráépülések:

-

A Pék-cukrász szakképesítéssel rokon szakképesítések:

Cukrász
Édesipari termékgyártó
Élelmiszeripari technikus
Molnár
Pék


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu