Panziós, falusi vendéglátó - OKJ tanfolyam, képzés


Figyelem!

Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!

Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
A szakképesítés megfeleltetése az új OKJ-ban: Falusi vendéglátó, Mezőgazdasági gazdaasszony, falusi vendéglátó

ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint



Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Panziós, falusi vendéglátó
A szakképesítés OKJ száma: 31 812 01 0000 00 00
A szakképesítés szintje: Középszintű (8. évfolyam után)
Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
Jegyzékbe kerülés éve: 1995
Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2010.02.05.
     SZVK336_Panzios_falusi_vendeglato_10.pdf
Korábbi SzVK-k:
     SZVK336_Panzios_falusi_vendeglato.pdf

A Panziós, falusi vendéglátó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A turizmusban résztvevők számára szállást, étkezést és ház körüli tevékenységben részvételi lehetőséget nyújt. Információt nyújt a lokális nevezetességekről, népszokásokról.
Az ellátásban felhasználja a saját előállítású mezőgazdasági termékeit.

A Panziós, falusi vendéglátó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában. E kompetenciák megszerezhetőek a szakképzést előkészítő évfolyam keretében is.

VAGY

Iskolai előképzettség: nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: -
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Maximális óraszáma: 1800

Választható képzési formák:

    - Iskolarendszerű
    - Felnőttképzés

Az 31 812 01 0000 00 00 azonosító számú, Panziós, falusi vendéglátó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


1452-06 Gazdálkodás

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Gazdasági és vállalkozási ismeretek, vállalkozások indítása, működtetése, fejlesztése, marketing tevékenység
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 90 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Ügyviteli, számviteli és pénzügyi alapismeretek, nyomtatványok használata, levelezés, ügyviteli eszközök kezelése stb.
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 90 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 40%
     2. feladat 60%

1453-06 Vendégfogadás

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Vendéglátó- és idegenforgalmi ismeretek: vendégfogadás, programszervezés, kapcsolattartás a vendégekkel, népművészet, népi kismesterségek, népszokások
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 180 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

1454-06 Napi tevékenységek végzése

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Élelmiszer-ismeret, ételkészítés, terítés, felszolgálás, italismeret, kommunikáció magyar és idegen nyelven
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 120 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Munka és környezetvédelem, higiénia
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc)

A hozzárendelt 3. vizsgafeladat: Takarítás, karbantartás
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 60 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 40%
     2. feladat 20%
     3. feladat 40%

1455-06 Higiéniás tevékenység végzése

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Ételkészítéssel kapcsolatos higiéniás feladatok ellátása, a környezet tisztasága
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 60 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

1456-06 Állattartás, kertművelés

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Mezőgazdasági alapismeretek, termékfeldolgozás
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc)

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Mezőgazdasági alapismeretek, termékfeldolgozás
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 120 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 40%
     2. feladat 60%

1457-06 Takarítás

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A szállás higiéniás feltételeinek biztosítása, takarítás, mosás, szárítás, vasalás, varrás
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 120 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: A szálláshigiéniai feltételei, biztosításának módjai
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 60%
     2. feladat 40%


A Panziós, falusi vendéglátó szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Modulzáró vizsga eredményes letétele

Iskolai rendszerű szakképzés esetén:
Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáró vizsga eredményes letételével

A Panziós, falusi vendéglátó résszakképesítések:

Mezőgazdasági gazdaasszony
Szállodai szobaasszony

A Panziós, falusi vendéglátó elágazások:

-

A Panziós, falusi vendéglátó ráépülések:

-

A Panziós, falusi vendéglátó szakképesítéssel rokon szakképesítések:

-


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu