Konyhafőnök - OKJ tanfolyam, képzés


Figyelem!

Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!

Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:

ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint



Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Konyhafőnök
A szakképesítés OKJ száma: 33 811 03 0001 33 02
A szakképesítés szintje: Középszintű (10. évfolyam után)
Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
Jegyzékbe kerülés éve: 2011

A Konyhafőnök szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A korszerű vendéglátás követelményeinek és a vendégek által támasztott követelményeknek betartása
Étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása
Meglévő készletek felmérése
Szükséges nyersanyagok megrendelése, előkészítése, feldolgozása
Ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása
Segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása
A konyhai berendezések, kiszolgáló területek felügyelete
Nagykonyhai berendezések üzemeltetése éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari
egységekben

A Konyhafőnök képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: -
Iskolai előképzettség: -
Szakmai előképzettség: 33 811 03 1000 00 00 Szakács, vagy 33 7826 02 Szakács, vagy 2103 Szakács szakképesítés megléte
Előírt gyakorlat: 3 év szakács szakmai gyakorlat
Elérhető kreditek mennyisége:
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/gyakorlat aránya:

60%-elmélet
40%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Maximális óraszáma: 400

Választható képzési formák:

    - Felnőttképzés

Az 33 811 03 0001 33 02 azonosító számú, Konyhafőnök megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


6282-11 Konyhavezetés

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Beszerzés, áruátvétel, raktári bevételezés, tárolás, kezelés, kiadás tervezése, szervezése meghatározott forgalmi adatok alapján, készletgazdálkodás, menüsor összeállítás
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: interaktív
   - Időtartama: 120 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Munkaerő gazdálkodással kapcsolatos feladatok a vendéglátásban (kiválasztás, munkaerő felvétel, a munkaköri leírás, teljesítmény-értékelés, bérezés, dolgozók premizálása és egyéb juttatásai, dolgozók továbbképzése)
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 60%
     2. feladat 40%


A Konyhafőnök szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Modulzáró vizsga eredményes letétele


Iskolai rendszerű szakképzés esetén:


Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáró vizsga eredményes


letételével


Amennyiben a szintvizsgát a kamara megszervezte, úgy az iskolai rendszerű szakképzésben résztvevő vizsgára


bocsátásának feltétele az eredményes szintvizsga

A Szakács résszakképesítések:

Konyhai kisegítő

A Szakács elágazások:

-

A Szakács ráépülések:

Konyhafőnök
Diétás szakács

A Konyhafőnök szakképesítéssel rokon szakképesítések:

Vendéglős
Vendéglátó eladó


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu