Gyorséttermi- és ételeladó - OKJ tanfolyam, képzés


Figyelem!

Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!

Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
A szakképesítés megfeleltetése az új OKJ-ban: Gyorséttermi ételeladó

ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint



Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Gyorséttermi- és ételeladó
A szakképesítés OKJ száma: 33 811 04 0100 33 01
A szakképesítés szintje: Középszintű (10. évfolyam után)
Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
Jegyzékbe kerülés éve: 2011
Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2011.08.25.
     Vendeglato_elado_11.pdf

A Gyorséttermi- és ételeladó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A vendéglátó eladó a cukrászdák, kávézók, eszpresszók, bárok, gyors-étkezőhelyek, büfék, falatozók
nélkülözhetetlen szakembere
Feladata az értékesítő munkák szakszerű ellátása
Vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez, kávét és teát főz, alkoholmentes és alkoholos italokat
készít
Cukrászkészítmények, fagylaltok befejező műveleteit végzi
Pultkiszolgálást és felszolgálást végez
Reggeli- és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készít és értékesít
helyben és elvitelre

A Gyorséttermi- és ételeladó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában. E kompetenciák megszerezhetőek a szakképzést előkészítő évfolyam keretében is.

VAGY

Iskolai előképzettség: tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség vagy a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 27. § (4) bekezdése szerint – kizárólag szakképzési évfolyamon megszervezett szakiskolai nevelésben és oktatásban részt vevő tanulók esetében – a nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: -
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Maximális óraszáma: 1200

Választható képzési formák:

    - Felnőttképzés

Az 33 811 04 0100 33 01 azonosító számú, Gyorséttermi- és ételeladó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


6273-11 Vendéglátó gazdálkodási tevékenységek

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A) Gazdasági számítások (kalkuláció, anyaghányad számítás, árképzés, veszteségszámítás, készletgazdálkodás, eredmény kiszámítása, jövedelmezőségi tábla és annak összetevői) B) Gazdálkodási ismeretek, fogalmi szinten: költség, költséggazdálkodás, bér, bérgazdálkodás, adózási alapismeretek, vállalkozási ismeretek, marketing alapismeretek, üzleti élet írásbeli formái, vendéglátás fogalma, feladata, tevékenysége, üzletkörök, üzlettípusok
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 120 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

6274-11 Vendéglátó tevékenység alapjai

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A) Élelmi anyagok jellemzői, felhasználási lehetőségei B) Minőségbiztosítási vagy fogyasztóvédelmi ismeretek alkalmazása
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

6275-11 Szakmai idegen nyelvi kommunikáció

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A vendéglátáshoz kötődő szakmai szöveg fordítása és értelmezése, minimum 500 maximum 1000 karakter terjedelmű
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Szakmai témában kommunikál. A húzott témában párbeszédet folytat a vizsgáztatóval, kérdésekre válaszol
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 15 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 40%
     2. feladat 60%

6284–11 Gyorséttermi- és ételeladó munkája

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Gyorséttermi ételeket készít, hidegkonyhai készítmények befejező műveleteit végzi, összetett salátákat, reggeli és uzsonna ételeket és italokat készít. (Legalább 2 étel és 1 ital.) Az elkészített ételeket és italokat adagolja, tálalja és díszíti, majd gyorséttermi kiszolgálással, pultkiszolgálással vagy felszolgálással értékesíti, gépi nyugtát, vagy számlát készít. Az üzletben található gépeket, sütő-főző berendezéseket üzembe helyezi, illetve üzemen kívül helyezi
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 140 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%


A Gyorséttermi- és ételeladó szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Modulzáró vizsga eredményes letétele
Iskolai rendszerű szakképzés esetén:
Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáró vizsga eredményes
letételével
Amennyiben a szintvizsgát a kamara megszervezte, úgy az iskolai rendszerű szakképzésben résztvevő
vizsgára bocsátásának feltétele az eredményes szintvizsga

A Barista és teakészítő résszakképesítések:

Gyorséttermi- és ételeladó

A Barista és teakészítő elágazások:

-

A Barista és teakészítő ráépülések:

-

A Gyorséttermi- és ételeladó szakképesítéssel rokon szakképesítések:

Pincér
Vendéglős


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu