Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó - OKJ tanfolyam, képzés
Figyelem!
Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!
Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint
Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!
Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint
Általános adatok:
Szakképesítés megnevezése: Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártóA szakképesítés OKJ száma: 33 541 02 0000 00 00
A szakképesítés szintje: Középszintű (10. évfolyam után)
Szakmacsoport: Élelmiszeripar
Jegyzékbe kerülés éve: 2006
Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2008.01.23.
SZVK413_Erjedes_es_uditoitalipari_termekgyarto.pdf
Az Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Felkészül a munkáraElőkészíti a munkafolyamatot
Alapméréseket végez
Eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet
Előkészítő műveleteket végez
Szaturálást végez
Cefrét készít
Szűrést végez
Fermentációt végez
Speciális szakmai műveletet végez
Befejező műveleteket végez
Kiszerelést végez
Betartja a tevékenységére vonatkozó törvényeket, rendeleteket, utasításokat
Adminisztrációs munkát végez
Az Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszer-ipari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában. E kompetenciák megszerezhetőek a szakképzést előkészítő évfolyam keretében is.VAGY
Iskolai előképzettség: tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettségSzakmai előképzettség: -
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Elmélet/gyakorlat aránya:
40%-elmélet60%-gyakorlat
A képzés maximális időtartama:
Szakképzési évfolyamok száma: 2 évMaximális óraszáma: 2000
Választható képzési formák:
- Iskolarendszerű- Felnőttképzés
Az 33 541 02 0000 00 00 azonosító számú, Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
0509-06 A munkakezdés feladatai
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Felkészülés a munkavégzésre, a munkaterület átvétele, a tisztítás, a csírátlanítás elvégzése a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírások betartásával.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 30 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 30 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
0510-06 Gyártás előkészítése és befejezése
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Technológiai/termelési számítások elvégzése
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
- Időtartama: 60 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Három különböző típusú termék csomagolása, tárolása, a keletkező hulladékok szakszerű kezelése
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 25%
2. feladat 75%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
- Időtartama: 60 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Három különböző típusú termék csomagolása, tárolása, a keletkező hulladékok szakszerű kezelése
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 25%
2. feladat 75%
0511-06 Mérések, dokumentálás, gazdálkodás
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Alapanyag-, gyártásközi- és késztermék-vizsgálat elvégzése megadott anyagokból és módszerekkel, a mérési adatok dokumentálása, összesítő jelentés elkészítése.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Gazdálkodási, vállalkozási, kereskedelmi és marketing alapismeretek.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
- Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20perc, válaszadási idő 10 perc)
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 75%
2. feladat 25%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Gazdálkodási, vállalkozási, kereskedelmi és marketing alapismeretek.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
- Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20perc, válaszadási idő 10 perc)
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 75%
2. feladat 25%
0518-06 Erjedés- és tartósítóipari nyersanyag-feldolgozás
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Nyersanyagok tisztítása, dúsítása, vízelvonás
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 120 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 120 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
0562-06 Erjedés- és boripari nyersanyag-feldolgozás
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Hőtani műveletek (hőcsere, besűrítés) módjai. Csomagolóanyagokkal szembeni követelmények. Megadott ital töltési módjának meghatározása
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
0563-06 Erjedési gyártás előkészítés
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Adott nyers-, pót-, segéd-, és kiegészítő anyagokhoz, a megfelelő előkészítő műveletek megválasztása.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
0564-06 Cefrekészítés, szűrés, fermentálás
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Cefrekészítés, szűrés, fermentálás
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 120 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 120 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
0565-06 Erjedéses termékgyártás
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Erjedésipari gyártástechnológiák és hozzá kapcsolódó higiéniai szabályok betartása
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
- Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Adott termékgyártás végrehajtása
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 240 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 30%
2. feladat 70%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
- Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Adott termékgyártás végrehajtása
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 240 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 30%
2. feladat 70%
Az Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Iskolai rendszerű szakképzés esetén:Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáró
vizsga eredményes letételével
Iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén:
Modulzáró vizsga eredményes letétele
A képzési programban előírt gyakorlat teljesítéséről szóló igazolás
Az Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó résszakképesítések:
EcetgyártóÉlesztőgyártó
Gyümölcspálinka-gyártó
Keményítőgyártó
Sörgyártó
Szesz- és szeszesitalgyártó
Szikvízgyártó
Üdítőital- és ásványvízgyártó
Az Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó elágazások:
-Az Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó ráépülések:
-Az Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó szakképesítéssel rokon szakképesítések:
BorászÉdesipari termékgyártó
Élelmiszeripari technikus
Tartósítóipari termékgyártó
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu