Élelmezésvezető - OKJ tanfolyam, képzés


Figyelem!

Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!

Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:

ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint



Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Élelmezésvezető
A szakképesítés OKJ száma: 52 811 01 0000 00 00
A szakképesítés szintje: Középszintű (érettségivel)
Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
Jegyzékbe kerülés éve: 1993
Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2008.08.13.
     SZVK333_Elelmezesvezeto.pdf

Az Élelmezésvezető szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Az élelmezésvezető"rendeletileg szabályozott" feladata: a HACCP rendszer bevezetése
és működésének irányítása és ellenőrzése az élelmezés területén
Irányítja és ellenőrzi az élelmezési üzem munkáját
Alkalmazza a külön jogszabályban meghatározott napi energia- és tápanyag-beviteli, illetve élelmiszer-felhasználási ajánlásokat
Étlapot tervez, figyelembe véve a napi étkezések számát, a tárgyi és személyi feltételeket, a rendelkezésre álló pénzkeretet, a változatosságot és az idényszerűséget
Elvégzi az előírt ügyviteli adminisztrációs feladatokat
Árurendelést végez, raktári készletet kezel, utalványoz, élelmezési költségelszámolást
végez
Kezeli a dokumentációt és a dolgozók egészségügyi igazolásait
Az Élelmezési menedzser a hazai élelmezés, táplálkozás és HACCP rendszer követelményeit érvényre juttatja
Szakszerűn tervez és megvalósít: minőségbiztosítást, technológiát, eszközrendszert,
működést, irányítást, ellenőrzést
Biztosítja az életkoroknak, kórállapotnak megfelelőétrendet, diétát
Szervezési, vezetési, menedzseri, humán-és marketing feladatait felkészülten, szakszerűn végzi
A munkajogi, munkavédelmi, biztonságtechnikai, tűvédelmi, környezetvédelmi követelményeket érvényesíti
Elégedettség vizsgálatokat végez
Ellenőrzi a gépek, eszközök, használatát, áruforgalmat, leltárt, ellátmányt
Pénzügyi, számviteli, ügyviteli előírásokat betartja és betartatja

Az Élelmezésvezető képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: -
Iskolai előképzettség: érettségi vizsga
Szakmai előképzettség: -
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/gyakorlat aránya:

50%-elmélet
50%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Maximális óraszáma: 1200

Választható képzési formák:

    - Felnőttképzés

Az 52 811 01 0000 00 00 azonosító számú, Élelmezésvezető megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


1428-06 Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Az élelmezési üzemre vonatkozó munkavédelmi, érintésvédelmi, baleset- és tűzvédelmi, valamint a minőségbiztosításra vonatkozó előírások ismertetése
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

1429-06 Ügyviteli tevékenységek végzése

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Ügyviteli feladatok lebonyolítása, a vizsgafeladatban megadott szakmai szempontok alapján
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 120 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

1430-06 Élelmezés tervezés

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Az egészséges táplálkozás alapjainak bemutatása a közétkeztetésben, a tápanyagszámítás módszereinek ismertetése megadott szempontok alapján
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

1431-06 Ügyviteli feladatok végzése

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Az árurendelés, a napi nyersanyag-felhasználás meghatározása, a raktári készletek kezelése, gazdasági ügyviteli feladatok ismertetése
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

1432-06 Humánerőforrás-gazdálkodási feladatok gyakorlása

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Munkaszervezési feladatok megtervezése, a munkabeosztás elkészítésének módjai, szempontjai
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

1433-06 Üzemszervezési tevékenységek végzése

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Az élelmezési ellátás folyamatának tervezése, a nyersanyagok beszerzésének, raktározásának szervezése, a termelési feltételek összhangjának biztosítása
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 90 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%


Az Élelmezésvezető szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Modulzáró vizsga eredményes letétele

Az Élelmezésvezető résszakképesítések:

-

Az Élelmezésvezető elágazások:

-

Az Élelmezésvezető ráépülések:

Élelmezési menedzser

Az Élelmezésvezető szakképesítéssel rokon szakképesítések:

Vendéglős


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu