Diétás szakács - OKJ tanfolyam, képzés


Figyelem!

Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!

Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:

ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint



Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Diétás szakács
A szakképesítés OKJ száma: 33 811 03 0001 33 01
A szakképesítés szintje: Középszintű (10. évfolyam után)
Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
Jegyzékbe kerülés éve: 1993
Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2011.08.25.
     Szakacs.pdf
Korábbi SzVK-k:
     SZVK338_Szakacs_10.pdf

A Diétás szakács szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A korszerű vendéglátás követelményeinek és a vendégek által támasztott követelményeknek betartása
Étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása
Meglévő készletek felmérése
Szükséges nyersanyagok megrendelése, előkészítése, feldolgozása
Ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása
Segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása
A konyhai berendezések, kiszolgáló területek felügyelete
Nagykonyhai berendezések üzemeltetése éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari
egységekben

A Diétás szakács képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: -
Iskolai előképzettség: -
Szakmai előképzettség: 33 811 03 1000 00 00 Szakács, vagy 33 7826 02 Szakács, vagy 2103 Szakács szakképesítés megléte
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Maximális óraszáma: 600

Választható képzési formák:

    - Felnőttképzés

Az 33 811 03 0001 33 01 azonosító számú, Diétás szakács megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


1468-11 Diétás ételkészítés

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Speciális szakmai ismeretek, kalóriaszámítás
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 120 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Ételkészítés, diétás étrend összeállítása
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 240 perc

A hozzárendelt 3. vizsgafeladat: Diétás ételkészítési ismeretek
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 30%
     2. feladat 60%
     3. feladat 10%


A Diétás szakács szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Modulzáró vizsga eredményes letétele

Iskolai rendszerű szakképzés esetén:
Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáró vizsga eredményes letételével
Amennyiben a szintvizsgát a kamara megszervezte, úgy az iskolai rendszerű szakképzésben résztvevő vizsgára bocsátásának feltétele az eredményes szintvizsga

A Szakács résszakképesítések:

Konyhai kisegítő

A Szakács elágazások:

-

A Szakács ráépülések:

Konyhafőnök
Diétás szakács

A Diétás szakács szakképesítéssel rokon szakképesítések:

Vendéglős
Vendéglátó eladó


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu