Cukrász - OKJ tanfolyam, képzés


Cukrász

Figyelem!

Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!

Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
A szakképesítés megfeleltetése az új OKJ-ban: Cukrász

ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint



Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Cukrász
A szakképesítés OKJ száma: 33 811 01 1000 00 00
A szakképesítés szintje: Középszintű (10. évfolyam után)
Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
Jegyzékbe kerülés éve: 1993
Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2011.08.25.
     Cukrasz.pdf
Korábbi SzVK-k:
     SZVK332_Cukrasz_10.pdf

A Cukrász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban
igazodó cukrászati terméket készít
Figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi
átvételében, tárolásában és dokumentálásában
Cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész termékeket készít
A termeléshez alkalmassá teszi a nyersanyagokat, eszközöket, gépeket, cukorkészítményeket állít elő,
bevonó anyagokat készít és feldolgoz, gyümölcsöket tartósít, töltelékeket készít, tésztákat készít,
feldolgoz és sütéssel fogyaszthatóvá tesz
A technológiai előírások szabályait betartva cukrászati késztermékeket állít elő, uzsonnasüteményeket,
teasüteményeket, kikészített süteményeket, hidegcukrászat készítményeket, bonbonokat,
tányérdesszerteket készít
Alkalmi megrendelésekre esztétikus, ötletes díszmunkákat készít
Különleges táplálkozási igényeknek megfelelő diétás cukrászati termékeket állít elő
A cukrászati félkész és késztermékek előállítását a munkavédelmi előírások betartásával végzi
Megszervezi a saját munkáját és a cukrászüzem munkafolyamatait, figyelemmel kíséri a termékek
minőségét

A Cukrász képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában. E kompetenciák megszerezhetőek a szakképzést előkészítő évfolyam keretében is.

VAGY

Iskolai előképzettség: tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség vagy a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 27. § (4) bekezdése szerint – kizárólag szakképzési évfolyamon megszervezett szakiskolai nevelésben és oktatásban részt vevő tanulók esetében – a nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: -
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Maximális óraszáma: 2300

Választható képzési formák:

    - Iskolarendszerű
    - Felnőttképzés

Az 33 811 01 1000 00 00 azonosító számú, Cukrász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


6273-11 Vendéglátó gazdálkodási tevékenységek

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A) Gazdasági számítások (kalkuláció, anyaghányad számítás, árképzés, veszteségszámítás, készletgazdálkodás, eredmény kiszámítása, jövedelmezőségi tábla és annak összetevői) B) Gazdálkodási ismeretek, fogalmi szinten: költség, költséggazdálkodás, bér, bérgazdálkodás, adózási alapismeretek, vállalkozási ismeretek, marketing alapismeretek, üzleti élet írásbeli formái, vendéglátás fogalma, feladata, tevékenysége, üzletkörök, üzlettípusok
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 120 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

6274-11 Vendéglátó tevékenység alapjai

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A) Élelmi anyagok jellemzői, felhasználási lehetőségei B) Minőségbiztosítási vagy fogyasztóvédelmi ismeretek alkalmazása
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

6275-11 Szakmai idegen nyelvi kommunikáció

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A vendéglátáshoz kötődő szakmai szöveg fordítása és értelmezése, minimum 500 maximum 1000 karakter terjedelmű
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Szakmai témában kommunikál. A húzott témában párbeszédet folytat a vizsgáztatóval, kérdésekre válaszol
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 15 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 40%
     2. feladat 60%

6352-11 Cukrászati termékkészítés

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Cukrászati félkész termékek, uzsonnasütemények vagy hagyományőrző magyar uzsonnasütemények, vagy édes teasütemények, vagy sós teasütemények készítése, munkavédelmi, higiéniai előírások érvényesítése
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 180 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: A) Cukrászati félkész termékek, kikészített sütemények (torták, vagy szeletek, vagy tekercsek, vagy minyonok vagy desszertek, vagy tejszínes készítmények, vagy krémes készítmények vagy hagyományőrző magyar kikészített sütemények) előállítása, munkavédelmi, higiéniai előírások érvényesítése B) Alkalmi dísztorta készítése
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 210 perc

A hozzárendelt 3. vizsgafeladat: A cukrásztechnológia alapműveletei, a cukrásztészták, a cukrászipari félkész termékek, a cukrászati termékek, készítmények és a cukrászipari gépek bemutatása, ismertetése
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 120 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 25%
     2. feladat 50%
     3. feladat 25%

6276-11 Cukrászati termelési feladatok

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Fagylaltkelyhek, vagy pohárkrémek, vagy bonbonok, vagy tányérdesszertek előállítása, minőség betartása
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 180 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%


A Cukrász szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Modulzáró vizsga eredményes letétele

Iskolai rendszerű szakképzés esetén:
Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáró vizsga eredményes letételével
Amennyiben a szintvizsgát a kamara megszervezte, úgy az iskolai rendszerű szakképzésben résztvevő vizsgára bocsátásának feltétele az eredményes szintvizsga

A Diétás cukrász résszakképesítések:

-

A Diétás cukrász elágazások:

-

A Diétás cukrász ráépülések:

-

A Cukrász szakképesítéssel rokon szakképesítések:

Vendéglátó eladó
Pék-cukrász


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu