Vegyipari rendszerüzemeltető szaktechnikus - OKJ 2019 tanfolyam, képzés
Kedves Érdeklődő!
Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!
Általános adatok:
Szakképesítés megnevezése: Vegyipari rendszerüzemeltető szaktechnikusA szakképesítés OKJ száma: 55 524 06
Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
A szakképesítés tanulmányi területe: Vegyipar (524)
A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
Szakmacsoport: vegyipar
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök: | ||
Feor száma: | Feor megnevezése: | Betölthető munkakörök: |
3153 | Vegyipari alapanyag-feldolgozó berendezés vezérlője | Folyamatoperátor, vegyipar |
Ágazati besorolás: vegyipar
A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
A Vegyipari rendszerüzemeltető szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A Vegyipari rendszerüzemeltető szaktechnikus önállóan vagy munkahelyi vezető mérnök irányításamellett végzi a vegyipari gyártási folyamatok végrehajtását, készülékek, berendezések
üzemeltetését. A korszerű ipari folyamatmérő, mérési adatgyűjtő és ellenőrző rendszerek
segítségével kapott információk alapján a technológiai utasítás szerint beavatkozik a gyártási
folyamatba. Mint munkahelyi közvetlen vezető (művezető, műszakvezető, csoportvezető, vagy
üzemvezető asszisztens stb.) feladatai keretében irányítja az üzemeltetési, gépkarbantartó és javító
munkákat. Ellenőrzi az általa gyártott termékek minőségét, kémiai összetételét üzem- és
folyamatanalitikai eszközökkel. Részt vesz a gyártmányfejlesztés kísérleti munkákban. Részt vesz
munkahelye minőségirányítási célkitűzéseinek megvalósításában, közreműködik auditálási
feladatoknál.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

Kapcsolódó szakképesítések:
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés: | ||
Azonosító száma: | Megnevezése: | A kapcsolódás módja: |
A Vegyipari rendszerüzemeltető szaktechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák: nincsIskolai előképzettség: érettségi végzettség
Szakmai előképzettség: 54 524 03 Vegyész technikus
Előírt gyakorlat: nincs
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
50%-elmélet50%-gyakorlat
A képzés maximális időtartama:
Szakképzési évfolyamok száma: 1 évMaximális óraszáma: 480-720 óra
Választható képzési formák:
NappaliEsti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Az 55 524 06 azonosító számú, Vegyipari rendszerüzemeltető szaktechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
11852-16 Anyagismereti és minőségbiztosítási feladatok
11853-16 Vegyipari műveleti, technológiai és irányítástechnikai feladatok
11854-16 Vegyipari rendszerüzemeltető feladatok
A Vegyipari rendszerüzemeltető szaktechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsgaeredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak
szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint -
egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Iskolarendszerű szakképzés esetén biztosítani kell a tanulónak a szakmai gyakorlati munkavégzés
keretében készített portfolió szakdolgozati formában való összeállítását. A szakdolgozatot
legkésőbb a vizsgára jelentkezéskor kell benyújtani. A szakdolgozatot a vizsgabizottság minősíti.
Megfelelőség esetén a gyakorlati vizsga A) feladata helyett a szakdolgozatot kell bemutatni. (Lásd
7. Egyebek)
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu