Tejtermékgyártó - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Tejtermékgyártó
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 09
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: földművelődésügyi miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Tejtermékgyártó - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7113
Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó
  • Elsődleges tejkezelő
  • Friss és tartós tejtermékek gyártója
  • Gomolyaalapanyag-készítő
  • Kefir-, joghurtkészítő
  • Tej-, tejszínpasztőröző és -
  • sterilező
  • Tejcsomagoló
  • Tejfejtő
  • Tejfeldolgozó
  • Tejföl- és túrókészítő
  • Tejporkészítő
  • Tejtermék előkészítő
  • Tejtermékgyártó
  • Üzemi tejátvevő
  • Vajkészítő
  • Vajleszedő

A tejtermékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A Tejtermékgyártó feladata a különböző tejtermékek (a friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek,
valamint a vaj, túró) technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-,
környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

alapanyagokat (tej, tejszín,) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni, - tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését elvégezni, - pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit megvalósítani (fogyasztói tej, soványtejes-kakaó, pudingféleségek, natúr és ízesített joghurt és kefir, tejföl, habtejszín, natúr és ízesített tartós termékek), - vaj- és vajkészítményeket gyártani, - különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni, - túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával, - sűrített, porított terméket gyártani, - gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni, - technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani, - tejüzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni, - melléktermékeket, hulladékokat kezelni, - munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni, - vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A tejtermékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Előírt gyakorlat: nincs
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 480-720 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 09 azonosító számú, Tejtermékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10900-16 Tejtermékgyártás
  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

A tejtermékgyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu