Tejipari szakmunkás - OKJ 2019 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Tejipari szakmunkás - OKJ 2019 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Tejipari szakmunkás
A szakképesítés OKJ száma: 34 541 10
Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
7113Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóElsődleges tejkezelő
Fehérsajt-készítő
Friss és tartós tejtermékek gyártója
Gomolyaalapanyag-készítő
Kefir-, joghurtkészítő
Keménysajt-készítő
Lágysajt-kezelő
Ömlesztettsajt-főző
Sajt- és vajkészítő
Sajtdaráló
Sajtérlelő
Sajtkészítő
Sajtkezelő
Sajtpréselő
Tej-, tejszínpasztőröző és sterilező
Tejcsomagoló
Tejfejtő
Tejfeldolgozó
Tejföl- és túrókészítő
Tejporkészítő
Tejtermék előkészítő
Tejtermékgyártó
Üzemi tejátvevő
Vajkészítő
Vajleszedő


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: földművelődésügyi miniszter

A Tejipari szakmunkás szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A tejipari szakmunkás feladata a különböző tejtermékek (a friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós
termékek, valamint a vaj, a túró, a különböző típusú sajtok (friss, érlelt) technológiai műveleteinek szakszerű,
önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan
betartásával.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmatej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését elvégezni, - pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit megvalósítani, - vaj- és vajkészítményeket gyártani, - különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni, - natúr és ízesített friss sajtokat, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket, érlelt sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával, - alapanyagokat átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni, - túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával, - sűrített, porított terméket gyártani, - ultrapasztőrözött féltartós, tartós terméket gyártani, - alapanyagokat (tej, sajtféleségek) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségüket ellenőrizni, tárolni, előkészíteni, - sajtféleségeket darabolni, szeletelni, csomagolni, túrót adagolni, csomagolni.

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:

A Tejipari szakmunkás képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Előírt gyakorlat: nincs
Pályaalkalmassági követelmények: nincs
Szakmai alkalmassági követelmények:
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
Szintvizsga: nappali re
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Maximális óraszáma: 960-144 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 34 541 10 azonosító számú, Tejipari szakmunkás megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


10898-16 Sajt- és túrógyártás

10900-16 Tejtermékgyártás

10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

11499-12 Foglalkoztatás II.


A Tejipari szakmunkás komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített
tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint egyenértékűek az adott
követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével




Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu