Szőlész-borász - OKJ 2019 tanfolyam, képzés
Kedves Érdeklődő!
Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!
Általános adatok:
Szakképesítés megnevezése: Szőlész-borászA szakképesítés OKJ száma: 34 541 06
Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök: | ||
Feor száma: | Feor megnevezése: | Betölthető munkakörök: |
6114 | Szőlő-, gyümölcstermesztő | Szőlész, borász (mezőgazdasági) Szőlő- és gyümölcstermesztő Szőlőmunkás Szőlőoltó, -metsző Szőlőtermesztő Vincellér |
Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: földművelődésügyi miniszter
A Szőlész-borász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A végzett szakember a szőlészet területén ismeri a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes feladatát, aszőlészetben használt géppark működtetését, a szüret előkészítését, lebonyolítását. Ismeri a borászati termék
előállításának vertikumát a must kezelésétől egészen a forgalomba hozott palackozott borig. Tisztában van a
szőlőtermesztés, borászat gazdálkodási alapismereteivel és ugyanilyen szinten a borturizmus, a biogazdálkodás,
a helyi borértékesítés és az adminisztráció szabályaival.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

Kapcsolódó szakképesítések:
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés: | ||
Azonosító száma: | Megnevezése: | A kapcsolódás módja: |
A Szőlész-borász képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Előírt gyakorlat: nincs
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nappali re
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
Elmélet/gyakorlat aránya:
30%-elmélet70%-gyakorlat
A képzés maximális időtartama:
Szakképzési évfolyamok száma: 3 évMaximális óraszáma: 960-1440 óra
Választható képzési formák:
NappaliEsti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Az 34 541 06 azonosító számú, Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
10947-12 A szőlőtermesztés gyakorlata
10945-12 A szőlőtermesztés technológiája
10944-12 Borászati gyakorlat
10906-12 Borászati technológia
10946-12 A szőlőtermesztés szakmai gépei
10943-12 Borászati szakmai gépek
10948-12 Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok
10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
11499-12 Foglalkoztatás II.
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
A Szőlész-borász komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményesletétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített
tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott
követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Saját vizsgabor elkészítése: palackozva, címkézve, technológiai lapot mellékelve.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu