Szőlész-borász - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Szőlész-borász
  • A szakképesítés OKJ száma: 34 541 06
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Szőlész-borász - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
6114
Szőlő-, gyümölcstermesztő

A szőlész-borász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A végzett szakember a szőlészet területén ismeri a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes feladatát, a szőlészetben használt géppark működtetését, a szüret előkészítését, lebonyolítását. Ismeri a borászati termék előállításának vertikumát a must kezelésétől egészen a forgalomba hozott palackozott borig. Tisztában van a szőlőtermesztés, borászat gazdálkodási alapismereteivel és ugyanilyen szinten a borturizmus, a biogazdálkodás, a helyi borértékesítés és az adminisztráció szabályaival.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése),
  • a szüretet előkészíteni,
  • a feldolgozást megszervezni,
  • a bor erjesztését elvégezni,
  • az újbort kezelni, javítani, készre kezelni,
  • a palackozást megoldani,
  • a speciális borkészítményeket előállítani,
  • laboratóriumi minőségbiztosítást végezni,
  • rendelkezni a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel,
  • elvégezni a szakmai adminisztrációt,
  • betartani a környezet- és munkavédelmi előírásokat,
  • rendelkezni a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel,
  • birtokában lenni egyéb italkészítési ismereteknek,
  • szőlő metszésének teljes technológiáját ismerni,
  • végrehajtani a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát,
  • a biogazdálkodás fő területeit átlátni,
  • biomassza előállításának alapjait ismerni,
  • elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 541 04
34 541 08
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó
35 811 01
31 541 11
31 541 02
34 541 05
34 541 11

A képzés feltételei

A szőlész-borász képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség:

    nincs


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 34 541 06 azonosító számú, Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 11497-12 Foglalkoztatás I.
  • 10947-12 A szőlőtermesztés gyakorlata
  • 10945-12 A szőlőtermesztés technológiája
  • 10944-12 Borászati gyakorlat
  • 10906-12 Borászati technológia
  • 10946-12 A szőlőtermesztés szakmai gépei
  • 10943-12 Borászati szakmai gépek
  • 10948-12 Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok
  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

A szőlész-borász komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.


Saját vizsgabor elkészítése: palackozva, címkézve, technológiai lapot mellékelve.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu