Szőlész-borász - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Szőlész-borász
  • A szakképesítés OKJ száma: 34 541 06
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: földművelődésügyi miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Szőlész-borász - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
6114
Szőlő-, gyümölcstermesztő
  • Szőlész, borász (mezőgazdasági)
  • Szőlő- és gyümölcstermesztő
  • Szőlőmunkás
  • Szőlőoltó, -metsző
  • Szőlőtermesztő
  • Vincellér

A szőlész-borász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A végzett szakember a szőlészet területén ismeri a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes feladatát, a
szőlészetben használt géppark működtetését, a szüret előkészítését, lebonyolítását. Ismeri a borászati termék
előállításának vertikumát a must kezelésétől egészen a forgalomba hozott palackozott borig. Tisztában van a
szőlőtermesztés, borászat gazdálkodási alapismereteivel és ugyanilyen szinten a borturizmus, a biogazdálkodás,
a helyi borértékesítés és az adminisztráció szabályaival.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése), - a szüretet előkészíteni, - a feldolgozást megszervezni, - a bor erjesztését elvégezni, - az újbort kezelni, javítani, készre kezelni, - a palackozást megoldani, - a speciális borkészítményeket előállítani, - laboratóriumi minőségbiztosítást végezni, - rendelkezni a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel, - elvégezni a szakmai adminisztrációt, - betartani a környezet- és munkavédelmi előírásokat, - rendelkezni a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel, - birtokában lenni egyéb italkészítési ismereteknek, - szőlő metszésének teljes technológiáját ismerni, - végrehajtani a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát, - a biogazdálkodás fő területeit átlátni, - biomassza előállításának alapjait ismerni, - elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A szőlész-borász képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Előírt gyakorlat: nincs
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nappali re

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960-1440 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 34 541 06 azonosító számú, Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10947-12 A szőlőtermesztés gyakorlata
  • 10945-12 A szőlőtermesztés technológiája
  • 10944-12 Borászati gyakorlat
  • 10906-12 Borászati technológia
  • 10946-12 A szőlőtermesztés szakmai gépei
  • 10943-12 Borászati szakmai gépek
  • 10948-12 Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok
  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

A szőlész-borász komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített
tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott
követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Saját vizsgabor elkészítése: palackozva, címkézve, technológiai lapot mellékelve.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu