Szállodahajós, szállodai személyzet - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Szállodahajós, szállodai személyzet
- A szakképesítés OKJ száma: 52 812 03
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: felső középfokú szakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Utazásszervezés, turizmus és szórakoztatás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés
- Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
- A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A szállodahajós, szállodai személyzet szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A szakképzett Szállodahajós, szállodai személyzet szállodai/hajósként, recepciósként olyan kereskedelmi szálláshelyen tevékenykedik, amely az előírt szempontok alapján került kategóriába sorolásra. Az alkalmazott Front office rendszer, a belső munkaszervezés meghatározza a munkavégzést, így valamennyi feladatát önállóan vagy megosztva (porta, recepció, kassza) látja el.
A szakképzett Szállodahajós, szállodai személyzet pincérként a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
Szállodahajós, szállodai személyzet szállodai/hajósaként, recepciósaként
- a vendég be-kijelentkezésével és ott tartózkodásával kapcsolatos adminisztrációt végezni
- használni az ügyviteli és egyéb szakmai szoftvereket, irodatechnikai berendezéseket kezelni
- tájékoztatást nyújtani a szálloda vagy hajó árairól, szolgáltatásairól, azokat értékesíteni
- kapcsolatot tartani magyar és idegen nyelven a vendégekkel, a szálloda vagy hajó részlegeivel és a vezetéssel
- alkalmazni az üzleti kommunikáció szabályait
- ellenőrizi a foglalásokkal kapcsolatos nyilvántartásokat
- bizonylatozni a pénzforgalmat, készpénzt és készpénzt kímélő fizetési eszközöket kezelni
- felügyelni a szálloda vagy hajó rendjét, betartani a törvényi rendelkezéseket, minőségbiztosítási rendszert alkalmazni
Szállodahajós, szállodai személyzet pincéreként
- az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket elvégezni
- az árukészlet alakulását figyelemmel kísérni, részt venni az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, előírásoknak megfelelő tárolásában
- munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíteni
- ismeri az illem, etikett szabályait
- felszolgálni, fogadni a vendéget, leültetni a protokoll-előírások szerint, ismertetni a választékot, ételeket és italokat ajánlani, a rendelést felvenni
- a felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíteni, a vendégek által választott ételeket és italokat szakszerűen felszolgálni
- megszervezni a saját munkáját
- a felszolgálandó ételek és italok minőségét, mennyiségét, hőmérsékletét, összetételét, az allergizáló anyagokat figyelemmel kísérni
- ismeri az IBA koktél receptúráit
- számlákat készíteni
- átvenni a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezelni, zárás után a vendégek távozását ellenőrizni, elszámolást készíteni
- idegen nyelven rendelést felvenni
- környezetvédelmi előírásokat alkalmazni
Szállodahajós, szállodai személyzet szakácsként
- napi és alkalmi étrendet, étlapot, időszakos ajánlatokat összeállítani
- az ételekhez a nyersanyagokat és azok mennyiségét meghatározni
- felmérni a meglévő készletek mennyiségét
- árut átvenni
- előkészíteni és rendeltetésszerűen használni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat
- nyersanyagokat előkészíteni
- a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazni
- különféle ételeket készíteni
- tisztában van és alkalmazza a nemzetközi (Francia) konyhanyelv fogalmait és alapkifejezéseit
- az elkészített ételeket melegen illetve hidegen tartani
- tisztában van az allergén anyagokkal és ennek tudatában készíti el illetve tálalja az ételeket
- a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembe vételével az ételeket megtálalni, díszíteni
- a maradványokat kezelni
- a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
- feladatait az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően végezni
- technológiai műveletek leírásait idegen nyelven megérteni, felhasználni
- ismeri és alkalmazza az európai HACCP szabályait