Szállodahajós, szállodai személyzet - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Szállodahajós, szállodai személyzet
  • A szakképesítés OKJ száma: 52 812 03
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: felső középfokú szakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Utazásszervezés, turizmus és szórakoztatás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
  • A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Szállodahajós, szállodai személyzet - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
4223
Szállodai recepciós

A szállodahajós, szállodai személyzet szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A szakképzett Szállodahajós, szállodai személyzet szállodai/hajósként, recepciósként olyan kereskedelmi szálláshelyen tevékenykedik, amely az előírt szempontok alapján került kategóriába sorolásra. Az alkalmazott Front office rendszer, a belső munkaszervezés meghatározza a munkavégzést, így valamennyi feladatát önállóan vagy megosztva (porta, recepció, kassza) látja el.


A szakképzett Szállodahajós, szállodai személyzet pincérként a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

Szállodahajós, szállodai személyzet szállodai/hajósaként, recepciósaként

  • a vendég be-kijelentkezésével és ott tartózkodásával kapcsolatos adminisztrációt végezni
  • használni az ügyviteli és egyéb szakmai szoftvereket, irodatechnikai berendezéseket kezelni
  • tájékoztatást nyújtani a szálloda vagy hajó árairól, szolgáltatásairól, azokat értékesíteni
  • kapcsolatot tartani magyar és idegen nyelven a vendégekkel, a szálloda vagy hajó részlegeivel és a vezetéssel
  • alkalmazni az üzleti kommunikáció szabályait
  • ellenőrizi a foglalásokkal kapcsolatos nyilvántartásokat
  • bizonylatozni a pénzforgalmat, készpénzt és készpénzt kímélő fizetési eszközöket kezelni
  • felügyelni a szálloda vagy hajó rendjét, betartani a törvényi rendelkezéseket, minőségbiztosítási rendszert alkalmazni

Szállodahajós, szállodai személyzet pincéreként

  • az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket elvégezni
  • az árukészlet alakulását figyelemmel kísérni, részt venni az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, előírásoknak megfelelő tárolásában
  • munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíteni
  • ismeri az illem, etikett szabályait
  • felszolgálni, fogadni a vendéget, leültetni a protokoll-előírások szerint, ismertetni a választékot, ételeket és italokat ajánlani, a rendelést felvenni
  • a felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíteni, a vendégek által választott ételeket és italokat szakszerűen felszolgálni
  • megszervezni a saját munkáját
  • a felszolgálandó ételek és italok minőségét, mennyiségét, hőmérsékletét, összetételét, az allergizáló anyagokat figyelemmel kísérni
  • ismeri az IBA koktél receptúráit
  • számlákat készíteni
  • átvenni a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezelni, zárás után a vendégek távozását ellenőrizni, elszámolást készíteni
  • idegen nyelven rendelést felvenni
  • környezetvédelmi előírásokat alkalmazni

Szállodahajós, szállodai személyzet szakácsként

  • napi és alkalmi étrendet, étlapot, időszakos ajánlatokat összeállítani
  • az ételekhez a nyersanyagokat és azok mennyiségét meghatározni
  • felmérni a meglévő készletek mennyiségét
  • árut átvenni
  • előkészíteni és rendeltetésszerűen használni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat
  • nyersanyagokat előkészíteni
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazni
  • különféle ételeket készíteni
  • tisztában van és alkalmazza a nemzetközi (Francia) konyhanyelv fogalmait és alapkifejezéseit
  • az elkészített ételeket melegen illetve hidegen tartani
  • tisztában van az allergén anyagokkal és ennek tudatában készíti el illetve tálalja az ételeket
  • a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembe vételével az ételeket megtálalni, díszíteni
  • a maradványokat kezelni
  • a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
  • feladatait az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően végezni
  • technológiai műveletek leírásait idegen nyelven megérteni, felhasználni
  • ismeri és alkalmazza az európai HACCP szabályait

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A szállodahajós, szállodai személyzet képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

Úszás tudás (400 m táv folyamatos leúszása, bármilyen úszásnemben)

Iskolai előképzettség:

érettségi végzettség
  • Szakmai előképzettség:

    nincs


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: igen
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 800 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 52 812 03 azonosító számú, Szállodahajós, szállodai személyzet megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 11647-16 Szállodahajós alapismeret
  • 11648-16 Szállodahajós, szállodai recepciós
  • 11518-16 Élelmiszerismeret
  • 12094-16 Ételkészítési ismeretek alapjai
  • 11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
  • 11561-16 Gazdálkodási ismeretek
  • 12096-16 Szakács szakmai idegen nyelv
  • 11523-16 Pincér szakmai idegen nyelv
  • 11644-16 Hajópincér-bárpincér
  • 11646-16 Pedagógiai, pszichológiai feladatok
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
  • 11649-16 Matróz vizsga
  • 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)

A szállodahajós, szállodai személyzet komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu