Sörgyártó - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Sörgyártó
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 08
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: földművelődésügyi miniszter
Sörgyártó

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Sörgyártó - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
8111
Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője

A sörgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A Sörgyártó feladata a maláta- és sörgyártás technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartásával.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

alapanyagokat (árpa, maláta, komló) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni, - sörfőzővíz minőségét ellenőrizni, vizet kezelni, - árpa áztatást vezetni, ellenőrizni, - csíráztatást vezetni, - aszalni, aszalóberendezéseket üzemeltetni, - főzőházi műveleteket - különféle cefrézési eljárások, cefreszűrés, komlóforralás – elvégezni és ellenőrizni, - sörlevet kezelni, főzőházi kihozatalt számítani, - sörélesztőt kezelni, - hagyományos és nyomás alatti erjesztést vezetni, - sört szűrni és stabilizálni, pasztőrözni, palackba, hordóba, dobozba fejteni, - gyártásközi (fizikai, kémiai, érzékszervi) vizsgálatokat végezni, a kész sört ellenőrizni és minősíteni, - technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, - mellékterméket, hulladékot kezelni, - munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait, a jövedéki törvény előírásait betartani és betartatni, - vállalkozást indítani, működtetni, terméket értékesíteni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A sörgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség:

    alapfokú iskolai végzettség


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 320 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 08 azonosító számú, Sörgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10904-16 Higiénia és minőségbiztosítás
  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 11610-16 Jövedéki ismeretek
  • 10899-16 Sörgyártás

A sörgyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu