Sommelier - OKJ 2018 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Sommelier - OKJ 2018 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Sommelier
A szakképesítés OKJ száma: 35 811 01
Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
5123Telefonos (multimédiás) értékesítési ügynökSommelier


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: földművelődésügyi miniszter

A Sommelier szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A sommelier tervezi, karbantartja és kezeli az étterem teljes hazai és külföldi italválasztékát és szivarkínálatát.
Tervezi, követi a fogyást, raktárkészlettel gazdálkodik. Fogadja, ital ajánlásaival ellátja az étterembe érkező
vendégeket, részükre értékesít, italokat és szivart szolgál fel szakszerűen, majd búcsúztatja őket.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmafolyamatosan képezni magát a borászati évjáratok területén, - aktívan részt venni az asztalszerviz ízléses elkészítésében, - értékesítés-ösztönző stratégiákat bevezetni és meg valósítani, - felkészülni az italok mellé ajánlott ételek elkészítési technológiájából, - pontosan ismerni a hazai borvidékek jellemző borait, kultúráját, - kiemelten kezelni a saját és munkahelyének higiéniáját, - a felszolgálói csapatmunkába zökkenőmentesen beilleszkedni, - folyamatosan figyelemmel kísérni a munkájához szükséges eszközök, gépek fejlődését, - alapvető tudással rendelkezni a vendéglátás, a konyhatechnika, a nyersanyagkezelés területén, - kellő felkészültséggel rendelkezni a borászati technológia területén, - ismerni a szénsavas italok készítési technológiáját, - ismerni a borkülönlegességek készítésének technológiáját, - megfelelő logisztikai képességgel rendelkezni a raktározás területén, - ismerni a bor nyilvántartásával kapcsolatos jövedéki előírásokat, - felkészülni a koktélok párlatok, az ásványvizek, az üdítőitalok és a szivarok minősítésében és ajánlásában, - kellő szakértelemmel rendelkezni a kávék és teák italválasztékának ismertetéséhez.

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:

A Sommelier képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: nincs
Iskolai előképzettség: nincs
Szakmai előképzettség: nincs
Előírt gyakorlat: nincs
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Maximális óraszáma: 480-720 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 35 811 01 azonosító számú, Sommelier megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


10949-12 A Sommelier tevékenysége


A Sommelier komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített
tantárgyak a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint egyenértékűek az adott
követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.




Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu