Sommelier - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Sommelier
  • A szakképesítés OKJ száma: 35 811 01
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Sommelier - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
5123
Telefonos (multimédiás) értékesítési ügynök

A sommelier szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A sommelier tervezi, karbantartja és kezeli az étterem teljes hazai és külföldi italválasztékát és szivarkínálatát. Tervezi, követi a fogyást, raktárkészlettel gazdálkodik. Fogadja, ital ajánlásaival ellátja az étterembe érkező vendégeket, részükre értékesít, italokat és szivart szolgál fel szakszerűen, majd búcsúztatja őket.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • folyamatosan képezni magát a borászati évjáratok területén,
  • aktívan részt venni az asztalszerviz ízléses elkészítésében,
  • értékesítés-ösztönző stratégiákat bevezetni és meg valósítani,
  • felkészülni az italok mellé ajánlott ételek elkészítési technológiájából,
  • pontosan ismerni a hazai borvidékek jellemző borait, kultúráját,
  • kiemelten kezelni a saját és munkahelyének higiéniáját,
  • a felszolgálói csapatmunkába zökkenőmentesen beilleszkedni,
  • folyamatosan figyelemmel kísérni a munkájához szükséges eszközök, gépek fejlődését,
  • alapvető tudással rendelkezni a vendéglátás, a konyhatechnika, a nyersanyagkezelés területén,
  • kellő felkészültséggel rendelkezni a borászati technológia területén,
  • ismerni a szénsavas italok készítési technológiáját,
  • ismerni a borkülönlegességek készítésének technológiáját,
  • megfelelő logisztikai képességgel rendelkezni a raktározás területén,
  • ismerni a bor nyilvántartásával kapcsolatos jövedéki előírásokat,
  • felkészülni a koktélok párlatok, az ásványvizek, az üdítőitalok és a szivarok minősítésében és ajánlásában,
  • kellő szakértelemmel rendelkezni a kávék és teák italválasztékának ismertetéséhez.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 541 06
szakképesítés

A képzés feltételei

A sommelier képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

nincs

Iskolai előképzettség:

nincs
  • Szakmai előképzettség:

    34 541 06 Szőlész-borász szakképesítés vagy középfokú vendéglátóipari végzettség


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Minimális óraszáma: 480 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 35 811 01 azonosító számú, Sommelier megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10949-12 A Sommelier tevékenysége

A sommelier komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu