Sajtkészítő - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Sajtkészítő
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 07
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: földművelődésügyi miniszter
Sajtkészítõ

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Sajtkészítő - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
8111
Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője

A sajtkészítő szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A sajtkészítő feladata a különböző típusú sajtok (friss, érlelt), valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával

A szakképesítéssel rendelkező képes:

az alapanyagokat (különböző állatfajok teje) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni, - különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni, - natúr és ízesített friss sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával, - érlelt (lágy, félkemény, kemény) sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával, - túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával, - gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész sajtokat ellenőrizni és minősíteni, - sajtféleségeket darabolni, szeletelni, csomagolni, túrót adagolni, csomagolni, - technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani, CIP rendszert működtetni, - vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A sajtkészítő képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség:

    alapfokú iskolai végzettség


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 320 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 07 azonosító számú, Sajtkészítő megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 10898-16 Sajt- és túrógyártás

A sajtkészítő komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu