Kistermelői élelmiszerelőállító - OKJ 2019 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Kistermelői élelmiszerelőállító - OKJ 2019 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Kistermelői élelmiszerelőállító
A szakképesítés OKJ száma: 31 541 18
Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: részszakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
5115Piaci, utcai árusPiaci, utcai zöldséges


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: földművelődésügyi miniszter

A Kistermelői élelmiszerelőállító szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Kistermelői élelmiszerelőállítóként komplex feladatokat végez. Tevékenységi körének megfelelően az alapanyag
előállításán keresztül a feldolgozáson át, az elkészített élelmiszer értékesítéséig.
A tevékenység során figyelembe veszi környezetének hagyományait, a tájegység jellegéből adódó egyedi
lehetőségeket.
Munkája során betartja a mindenkor érvényben lévő jogszabályi előírásokat, különös figyelmet fordít a
higiéniai-, munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokra.
Az általa előállított élelmiszeripari termékeket az előállítás helyének megfelelő régión belül vagy a régióhoz
közel értékesíti, mely történhet piacon, a kistermelő által végzett házhozszállítással, vagy vendégasztal
szolgáltatás keretében.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmakis mennyiségű általa megtermelt alaptermékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékkel vagy saját beszerzésű alapanyagból készített termékkel közvetlenül a fogyasztót ellátni, - falusi vendégasztalt üzemeltetni, - kistermelői zöldség- és gyümölcskészítményeket az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével előállítani, - kistermelői húsfeldolgozást végezni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével, - kistermelői, kézműves sütőipari termékeket készíteni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével, - kistermelői, kézműves cukrász- és édesipari termékeket készíteni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével, - kistermelői, erjedésipari termékeket készíteni az élelmiszerbiztonság, higiéniai és jövedéki előírások figyelembevételével, - kistermelői, kézműves tejtermékeket, sajtot készíteni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével, - kulturált életvitelt folytatni, - konyhai-, élelmezési bevásárlást és a saját termékek gazdaságos felhasználását összehangolni, - szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat kitölteni, - pályázatokat előkészíteni, - állategészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi szabályokat betartani, - falusi vendéglátóhelyet kialakítani, berendezni, - termények felhasználásának előkészítését, házi feldolgozását elvégezni, - szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön), - árubeszerzést végezni, - szakhatóságokkal kapcsolatot tartani, - gondoskodni az eszközök, élelmiszerek, vegyszerek stb. biztonságos tárolásról, - háztartási és konyhai eszközöket, gépeket kezelni, - munka tűz-, és környezetvédelmi szabályokat betartani, - dokumentációt vezetni, - készleteket, bevételeket és kiadásokat nyilvántartani, - szelektív hulladékgyűjtést megvalósítani.

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:

A Kistermelői élelmiszerelőállító képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Előírt gyakorlat: nincs
Pályaalkalmassági követelmények: nincs
Szakmai alkalmassági követelmények:
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Maximális óraszáma: 560-840 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 31 541 18 azonosító számú, Kistermelői élelmiszerelőállító megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


11614-16 Kistermelői tartósítási módok

11615-16 Kistermelői zöldség- és gyümölcsfeldolgozás

11616-16 Kistermelői húsfeldolgozás

11617-16 Kistermelői sütő-, cukrász- és édesipari termékek előállítása

11618-16 Erjedésipari és jövedéki ismeretek alapjai kistermelőknek

11619-16 Kistermelői tejtermékek és sajt előállítása

11620-16 Higiénia és minőségbiztosítás kistermelőknek

11034-16 Üzemgazdaság, ügyvitel


A Kistermelői élelmiszerelőállító komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.




Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu