Kistermelői élelmiszerelőállító - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Kistermelői élelmiszerelőállító
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 18
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: földművelődésügyi miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Kistermelői élelmiszerelőállító - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
5115
Piaci, utcai árus
  • Piaci, utcai zöldséges

A kistermelői élelmiszerelőállító szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Kistermelői élelmiszerelőállítóként komplex feladatokat végez. Tevékenységi körének megfelelően az alapanyag
előállításán keresztül a feldolgozáson át, az elkészített élelmiszer értékesítéséig.
A tevékenység során figyelembe veszi környezetének hagyományait, a tájegység jellegéből adódó egyedi
lehetőségeket.
Munkája során betartja a mindenkor érvényben lévő jogszabályi előírásokat, különös figyelmet fordít a
higiéniai-, munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokra.
Az általa előállított élelmiszeripari termékeket az előállítás helyének megfelelő régión belül vagy a régióhoz
közel értékesíti, mely történhet piacon, a kistermelő által végzett házhozszállítással, vagy vendégasztal
szolgáltatás keretében.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

kis mennyiségű általa megtermelt alaptermékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékkel vagy saját beszerzésű alapanyagból készített termékkel közvetlenül a fogyasztót ellátni, - falusi vendégasztalt üzemeltetni, - kistermelői zöldség- és gyümölcskészítményeket az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével előállítani, - kistermelői húsfeldolgozást végezni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével, - kistermelői, kézműves sütőipari termékeket készíteni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével, - kistermelői, kézműves cukrász- és édesipari termékeket készíteni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével, - kistermelői, erjedésipari termékeket készíteni az élelmiszerbiztonság, higiéniai és jövedéki előírások figyelembevételével, - kistermelői, kézműves tejtermékeket, sajtot készíteni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével, - kulturált életvitelt folytatni, - konyhai-, élelmezési bevásárlást és a saját termékek gazdaságos felhasználását összehangolni, - szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat kitölteni, - pályázatokat előkészíteni, - állategészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi szabályokat betartani, - falusi vendéglátóhelyet kialakítani, berendezni, - termények felhasználásának előkészítését, házi feldolgozását elvégezni, - szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön), - árubeszerzést végezni, - szakhatóságokkal kapcsolatot tartani, - gondoskodni az eszközök, élelmiszerek, vegyszerek stb. biztonságos tárolásról, - háztartási és konyhai eszközöket, gépeket kezelni, - munka tűz-, és környezetvédelmi szabályokat betartani, - dokumentációt vezetni, - készleteket, bevételeket és kiadásokat nyilvántartani, - szelektív hulladékgyűjtést megvalósítani.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A kistermelői élelmiszerelőállító képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Előírt gyakorlat: nincs
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 560-840 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 18 azonosító számú, Kistermelői élelmiszerelőállító megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 11614-16 Kistermelői tartósítási módok
  • 11615-16 Kistermelői zöldség- és gyümölcsfeldolgozás
  • 11616-16 Kistermelői húsfeldolgozás
  • 11617-16 Kistermelői sütő-, cukrász- és édesipari termékek előállítása
  • 11618-16 Erjedésipari és jövedéki ismeretek alapjai kistermelőknek
  • 11619-16 Kistermelői tejtermékek és sajt előállítása
  • 11620-16 Higiénia és minőségbiztosítás kistermelőknek
  • 11034-16 Üzemgazdaság, ügyvitel

A kistermelői élelmiszerelőállító komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu