Húskészítmény gyártó - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Húskészítmény gyártó
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 05
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: földművelődésügyi miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Húskészítmény gyártó - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7111
Bolti hentes
  • Disznósajtkészítő
  • Hús- és szalonnasózó, pácoló
  • Húsaprító
  • Húselőkészítő
  • Húsfüstölő
  • Húsipari termékgyártó
  • Húsosztályozó
  • Hús-sózó
  • Hússzeletelő
  • Kolbászkészítő
  • Kolbászpározó
  • Pácoló, fűszerező
  • Sonkafőző
  • Sonkatöltő
  • Szalámitöltő
  • Szalonnasózó
  • Szárazáru készítő
  • Zsírolvasztó

A húskészítmény gyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Nyers vagy hőkezelt, töltelékes vagy darabos húskészítményeket állít elő a szükséges anyagok előkészítésével,
aprításával, formázásával, töltésével, tartósításával.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

átvenni a munkaterületet, - anyagokat átvenni, raktározni, - felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket, - betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat, - alapméréseket végezni, - adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni, - másodlagos feldolgozást végezni, - félkész és késztermékeket készíteni, - hőkezelt töltelékes húskészítményeket gyártani, - sózott, pácolt húskészítményeket gyártani, - nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani, - zsírolvasztást végezni, - húskonzervet készíteni, - tartósító műveleteket végezni, - befejező műveleteket végezni, - eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni, - betartani a tevékenységre vonatkozó technológiai előírásokat.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A húskészítmény gyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Előírt gyakorlat: nincs
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

20%-elmélet
80%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 240-360 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 05 azonosító számú, Húskészítmény gyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
  • 10928-16 Darabolás, csontozás
  • 10929-16 Másodlagos húsipari feldolgozás

A húskészítmény gyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu