Húsipari termékgyártó - OKJ 2019 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Húsipari termékgyártó - OKJ 2019 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Húsipari termékgyártó
A szakképesítés OKJ száma: 34 541 03
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
7111Bolti hentes


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

A Húsipari termékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A húsipari termékgyártó feladata a vágóállatok szakszerű levágása, a levágott féltestek darabolása, csontozása, formázása, különböző nyers, félkész vagy késztermékek előállítása, csomagolása és értékesítése.

A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalma
  • átvenni a munkaterületet,
  • felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket,
  • betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat,
  • elsődleges feldolgozást és megelőző műveleteket végezni,
  • darabolást, csontozást végezni,
  • másodlagos feldolgozást végezni,
  • félkész és késztermékeket készíteni,
  • hőkezelt húskészítményeket gyártani,
  • sózott, pácolt húskészítményeket gyártani,
  • nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani,
  • húskonzervet készíteni,
  • befejező műveleteket végezni,
  • eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
  • betartani a tevékenységre vonatkozó higiéniai, minőségbiztosítási előírásokat,
  • alapméréseket végezni,
  • adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni,
  • a félkész vagy készterméket átadni a hűtő- vagy tároló raktárnak.


Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
31 541 01Bolti hentesrészszakképesítés
21 541 01Csontozó munkásrészszakképesítés
31 541 14Élelmiszeripari higiéniai és minőségbiztosítási munkatársrészszakképesítés
31 541 05Húskészítmény gyártórészszakképesítés
21 541 03Vágóhídi munkásrészszakképesítés
35 541 01Speciális állatfeldolgozószakképesítés
34 541 01Édesipari termékgyártószakképesítés
54 541 01Élelmiszeripari analitikus technikusszakképesítés
54 541 02Élelmiszeripari technikusszakképesítés
34 541 07Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártószakképesítés
34 541 08Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátószakképesítés
34 541 04Molnárszakképesítés
34 541 05Pékszakképesítés
34 541 06Szőlész-borászszakképesítés
34 541 09Tartósítóipari szakmunkásszakképesítés
34 541 10Tejipari szakmunkásszakképesítés
34 541 11Pék-cukrászszakképesítés

A Húsipari termékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában


Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség:

nincs


Előírt gyakorlat:

nincs


Pályaalkalmassági követelmények: nincs
Szakmai alkalmassági követelmények:
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;

2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra



Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Maximális óraszáma: 960 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

Az 34 541 03 azonosító számú, Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás

10927-16 Vágóhídi munka

10928-16 Darabolás, csontozás

10929-16 Másodlagos húsipari feldolgozás

10930-16 Húsipari értékesítés

11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)

11499-12 Foglalkoztatás II.


A Húsipari termékgyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.






Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu