Húsipari termékgyártó - OKJ 2018 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Húsipari termékgyártó - OKJ 2018 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Húsipari termékgyártó
A szakképesítés OKJ száma: 34 541 03
Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: élemiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
7111Bolti hentesBolti hentes
Állatbontó

Állatkábító

Állatszúró

Bélfeldolgozó

Böllér

Csontozó

Disznósajtkészítő

Forrázó

Hentes és mészáros
Hús- és szalonnasózó, pácoló
Húsaprító

Húselőkészítő

Húsfüstölő

Húsipari termékgyártó
Húsosztályozó

Hús-sózó
Húsvizsgáló

Hússzeletelő
Kézi csontozó (húsipari)
Kolbászkészítő

Kolbászpározó

Mészáros

Pácoló, fűszerező
Sertéscsontozó

Sertésminősítő

Sonkafőző

Sonkatöltő
Szalámitöltő

Szalonnasózó

Szárazáru készítő
Zsírolvasztó


Ágazati besorolás: élemiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: földművelődésügyi miniszter

A Húsipari termékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A húsipari termékgyártó feladata a vágóállatok szakszerű levágása, a levágott féltestek darabolása, csontozása,
formázása, különböző nyers, félkész vagy késztermékek előállítása, csomagolása és értékesítése.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmaátvenni a munkaterületet, - felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket, - betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat, - elsődleges feldolgozást és megelőző műveleteket végezni, - darabolást, csontozást végezni, - másodlagos feldolgozást végezni, - félkész és késztermékeket készíteni, - hőkezelt húskészítményeket gyártani, - sózott, pácolt húskészítményeket gyártani, - nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani, - húskonzervet készíteni, - befejező műveleteket végezni, - eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni, - betartani a tevékenységre vonatkozó higiéniai, minőségbiztosítási előírásokat, - alapméréseket végezni, - adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni, - a félkész vagy készterméket átadni a hűtő- vagy tároló raktárnak.

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:

A Húsipari termékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Előírt gyakorlat: nincs
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nappali re
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Maximális óraszáma: 960-1440 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 34 541 03 azonosító számú, Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás

10927-16 Vágóhídi munka

10928-16 Darabolás, csontozás

10929-16 Másodlagos húsipari feldolgozás

10930-16 Húsipari értékesítés

11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)

11499-12 Foglalkoztatás II.


A Húsipari termékgyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített
tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott
követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.




Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu