Halász, haltenyésztő - OKJ 2019 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Halász, haltenyésztő - OKJ 2019 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Halász, haltenyésztő
A szakképesítés OKJ száma: 34 624 01
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Halgazdálkodás (624)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Mezőgazdaság

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
6230Halászati foglalkozású


Ágazati besorolás: Mezőgazdaság
A szakképesítésért felelős miniszter: halgazdálkodásért felelős miniszter

A Halász, haltenyésztő szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A halász haltenyésztő képes a tógazdaságok és természetes vizek halászattal összefüggő munka- és technológiai folyamatok önálló ellátására, valamint horgásztavak kezelésére. Az alapvető biológiai törvények ismeretében beavatkozik és irányítja a halhústermelés folyamatát. Munkavégzését gépek és berendezések szakszerű és balesetmentes üzemeltetésével, valamint fizikai munkával végzi. A gépek és berendezések egyszerű napi karbantartási feladatait elvégzi, a működést zavaró hibákat felismeri. Tevékenységét alkalmazottként, esetleg vállalkozói alapismeretek birtokában önállóan végzi, képes rugalmasan alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez. Tudatosan alkalmazza a szakmára vonatkozó munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint higiéniai előírásokat.

A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalma
  • előkészíteni és karbantartani halastavat,
  • kezelni a tenyészállományt,
  • szaporítást végezni, előnevelni az ivadékot,
  • takarmányozást végezni,
  • hozamfokozást végezni,
  • halastavakat és a természetes vizeket halászni,
  • halat szállítani és tárolni,
  • halászati eszközöket, berendezéseket, gépeket kezelni,
  • alkalmazni és betartani a hatályos és egyéb jogszabályi előírásokat,
  • halastavakat és a természetes vizeket népesíteni,
  • horgásztavat kezelni, üzemeltetni.


Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
31 624 01Elektromos halászgép kezelőjerészszakképesítés
31 624 02Horgásztókezelőrészszakképesítés
34 621 03Állattartó szakmunkásszakképesítés
54 621 01Állattenyésztő és állategészségügyi technikusszakképesítés
34 814 01Családi gazdálkodószakképesítés
34 621 01Gazdaszakképesítés
34 621 02Lovászszakképesítés
54 621 02Mezőgazdasági technikusszakképesítés

A Halász, haltenyésztő képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a mezőgazdasági szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában


Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség:

nincs


Előírt gyakorlat:

nincs


Pályaalkalmassági követelmények: nincs
Szakmai alkalmassági követelmények:
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;

2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra



Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Maximális óraszáma: 800 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

Az 34 624 01 azonosító számú, Halász, haltenyésztő megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


11015-12 Horgásztó üzemeltetése

11014-12 Elektromos halászgép kezelése

11013-12 Biológiai és halegészségügyi alapismeretek

11012-12 Halászati vállalkozási és jogi alapismeretek

11011-12 Természetesvízi halászat

11010-12 Édesvízi haltenyésztés

11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

11499-12 Foglalkoztatás II.

11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)


A Halász, haltenyésztő komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével. Vizsgaremek bemutatása. A vizsgaremek a képző által meghatározott természetesvízi halászszerszám, eszköz makettje.






Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu