Gyümölcspálinka-gyártó - OKJ 2018 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Gyümölcspálinka-gyártó - OKJ 2018 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Gyümölcspálinka-gyártó

Itt indítanak Gyümölcspálinka-gyártó képzést:

Focus Oktatási Kft.

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Gyümölcspálinka-gyártó
A szakképesítés OKJ száma: 31 541 04
Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: részszakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
7115Borász és egyéb szeszesitalgyártó, szikvízkészítőPálinkafőző
Szeszfőző
Szeszfőző mester


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: földművelődésügyi miniszter

A Gyümölcspálinka-gyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A Gyümölcspálinka-gyártó feladata a gyümölcspálinka-gyártás technológiájának (gyümölcs és borgazdasági
alapanyagok átvétele, cefrekészítés, erjesztés, lepárlás, finomítás, érlelés, tárolás, palackozás) szakszerű,
gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki
törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmagyümölcs- és borgazdasági alapanyagokat átvenni, minősíteni, - a cukortartalmat, borok alkoholtartalmát meghatározni, - az alapanyagokat előkészíteni, - cefrézési eljárásokat végezni, - alkoholos erjedés folyamatát ellenőrizni, irányított erjesztést vezetni, - kierjedt cefrét tárolni, védelmét biztosítani, - lepárlási műveleteket végezni, a főző-, finomító üstöket üzemeltetni, - mérőműszereket, biztonságtechnikai berendezéseket kezelni, - érlelést végezni, ellenőrizni, - deríteni, szűrni, szeszfokot beállítani, palackozni, - gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész gyümölcspálinkákat, borpárlatokat, - ellenőrizni és minősíteni, - technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, - gépeket, berendezéseket tisztítani, CIP rendszert üzemeltetni, - pálinkafőzde víz- és energia-gazdálkodását megszervezni, - melléktermékeket, hulladékokat kezelni, - a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait, a jövedéki törvény előírásait betartani és betartatni.

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:

A Gyümölcspálinka-gyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Előírt gyakorlat: nincs
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Maximális óraszáma: 240-360 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 31 541 04 azonosító számú, Gyümölcspálinka-gyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


10897-16 Gyümölcspálinka-gyártás

11610-16 Jövedéki ismeretek

10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése


A Gyümölcspálinka-gyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáróvizsga eredményes
letétele.




Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu