Gyümölcspálinka-gyártó - OKJ tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Gyümölcspálinka-gyártó
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 04
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
Gyümölcspálinka-gyártó

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Gyümölcspálinka-gyártó - OKJ tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7115
Borász és egyéb szeszesitalgyártó, szikvízkészítő

A gyümölcspálinka-gyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A Gyümölcspálinka-gyártó feladata a gyümölcspálinka-gyártás technológiájának (gyümölcs és borgazdasági alapanyagok átvétele, cefrekészítés, erjesztés, lepárlás, finomítás, érlelés, tárolás, palackozás) szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • gyümölcs- és borgazdasági alapanyagokat átvenni, minősíteni,
  • a cukortartalmat, borok alkoholtartalmát meghatározni,
  • az alapanyagokat előkészíteni,
  • cefrézési eljárásokat végezni,
  • alkoholos erjedés folyamatát ellenőrizni, irányított erjesztést vezetni,
  • kierjedt cefrét tárolni, védelmét biztosítani,
  • lepárlási műveleteket végezni, a főző-, finomító üstöket üzemeltetni,
  • mérőműszereket, biztonságtechnikai berendezéseket kezelni,
  • érlelést végezni, ellenőrizni,
  • deríteni, szűrni, szeszfokot beállítani, palackozni,
  • gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész gyümölcspálinkákat, borpárlatokat,
  • ellenőrizni és minősíteni,
  • technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni,
  • gépeket, berendezéseket tisztítani, CIP rendszert üzemeltetni,
  • pálinkafőzde víz- és energia-gazdálkodását megszervezni,
  • melléktermékeket, hulladékokat kezelni,
  • a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait, a jövedéki törvény előírásait betartani és betartatni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja

A képzés feltételei

A gyümölcspálinka-gyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség:

    nincs


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 240 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 04 azonosító számú, Gyümölcspálinka-gyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10897-16 Gyümölcspálinka-gyártás
  • 11610-16 Jövedéki ismeretek
  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

A gyümölcspálinka-gyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáróvizsga eredményes letétele.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu