Fogadós - OKJ 2019 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Fogadós - OKJ 2019 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Fogadós
A szakképesítés OKJ száma: 34 811 06
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
5131VendéglősBorozó üzletvezetője (1-2 személyes)
Büfé-, bisztróvezető
Cukrászda-, fagylaltozó vezető (1-2 személyes)
Eszpresszó-, kávézóvezető
Étkezdés
Italboltvezető (1-2 személyes)
Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes)
Kifőzdés
Kocsmáros
Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes)
Söröző üzletvezetője (1-2 személyes)
Teázó üzletvezetője (1-2 személyes)


Ágazati besorolás: Vendéglátás-turisztika
A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter

A Fogadós szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A fogadós legfontosabb feladata, a turizmusban résztvevő hazai- és külföldről érkező vendégek, fogadókban történő szakszerű kiszolgálása, ellátása: a vendéglátóegységhez fűződő szervezési, gazdálkodási, üzletviteli és marketing alapok ellátása, a vendégek fogadása, kiszolgálása, a fogadó konyhájához és étterméhez fűződő alapvető vendéglátóipari tevékenységek-, továbbá a vendégek programjainak szervezéséhez és lebonyolításához fűződő segítő tevékenységek ellátása.

A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalma
  • a vendégek fogadására, és az alapvető recepcióhoz fűződő tevékenységek ellátására
  • a vendégek szakszerű kiszolgálására az éttermi egységben, illetve a szobákban egyaránt
  • egyszerűbb konyhai feladatok, előkészítések, reggelik büfébekészítések szakszerű ellátására
  • az élelmiszerbiztonság és a fogyasztóvédelem támasztotta követelmények ellátására
  • a vendéglátóegység biztonságos működtetésére
  • az üzlet arculatának és működésének megtervezésére
  • a gazdaságos működés megtervezésére, és a gazdaságos üzemelés működtetésére
  • a vendéglátóüzletekkel szemben támasztott higiéniai követelmények betartására
  • a HACCP rendszer működtetésére
  • alapvető marketing feladatok ellátására
  • az alkalmazottak kiválasztására, és a humánerőforrás gazdaságos felhasználásának megtervezésére
  • a hazai legjellemzőbb turisztikai attrakciók bemutatására
  • a programok szervezésével és lebonyolításával összefüggő legfontosabb ismeretek felhasználására


Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
31 811 03Gondnokrészszakképesítés
35 811 02Vendéglátó-üzletvezetőszakképesítés-ráépülés
34 811 01Cukrászszakképesítés
34 811 03Pincérszakképesítés
34 811 04Szakácsszakképesítés
54 811 01Vendéglátásszervezőszakképesítés

A Fogadós képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

a képzés megkezdhető a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában


Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
Szakmai előképzettség:

nincs


Előírt gyakorlat:

nincs


Pályaalkalmassági követelmények: nincs
Szakmai alkalmassági követelmények:
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;

2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.



Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Maximális óraszáma: 900 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

Az 34 811 06 azonosító számú, Fogadós megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

11499-12 Foglalkoztatás II.

11497-12 Foglalkoztatás I.

11794-16 Fogadós napi tevékenységei

10045-12 Gazdálkodás

10048-12 Ételkészítés alapjai

10049-12 Konyhai kisegítés

11793-16 Fogadós szakmai tevékenységei

10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem


A Fogadós komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével






Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu