Fogadós - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Fogadós
  • A szakképesítés OKJ száma: 34 811 06
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
  • A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Fogadós - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
5131
Vendéglős
  • Borozó üzletvezetője (1-2 személyes)
  • Büfé-, bisztróvezető
  • Cukrászda-, fagylaltozó vezető (1-2 személyes)
  • Eszpresszó-, kávézóvezető
  • Étkezdés
  • Italboltvezető (1-2 személyes)
  • Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes)
  • Kifőzdés
  • Kocsmáros
  • Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes)
  • Söröző üzletvezetője (1-2 személyes)
  • Teázó üzletvezetője (1-2 személyes)

A fogadós szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A fogadós legfontosabb feladata, a turizmusban résztvevő hazai- és külföldről érkező vendégek, fogadókban történő szakszerű kiszolgálása, ellátása: a vendéglátóegységhez fűződő szervezési, gazdálkodási, üzletviteli és marketing alapok ellátása, a vendégek fogadása, kiszolgálása, a fogadó konyhájához és étterméhez fűződő alapvető vendéglátóipari tevékenységek-, továbbá a vendégek programjainak szervezéséhez és lebonyolításához fűződő segítő tevékenységek ellátása.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • a vendégek fogadására, és az alapvető recepcióhoz fűződő tevékenységek ellátására
  • a vendégek szakszerű kiszolgálására az éttermi egységben, illetve a szobákban egyaránt
  • egyszerűbb konyhai feladatok, előkészítések, reggelik büfébekészítések szakszerű ellátására
  • az élelmiszerbiztonság és a fogyasztóvédelem támasztotta követelmények ellátására
  • a vendéglátóegység biztonságos működtetésére
  • az üzlet arculatának és működésének megtervezésére
  • a gazdaságos működés megtervezésére, és a gazdaságos üzemelés működtetésére
  • a vendéglátóüzletekkel szemben támasztott higiéniai követelmények betartására
  • a HACCP rendszer működtetésére
  • alapvető marketing feladatok ellátására
  • az alkalmazottak kiválasztására, és a humánerőforrás gazdaságos felhasználásának megtervezésére
  • a hazai legjellemzőbb turisztikai attrakciók bemutatására
  • a programok szervezésével és lebonyolításával összefüggő legfontosabb ismeretek felhasználására

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
31 811 03
részszakképesítés
35 811 02
szakképesítés-ráépülés
34 811 01
szakképesítés
34 811 03
szakképesítés
34 811 04
szakképesítés
54 811 01
szakképesítés

A képzés feltételei

A fogadós képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

a képzés megkezdhető a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
  • Szakmai előképzettség:

    nincs


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;

2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 900 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 34 811 06 azonosító számú, Fogadós megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11497-12 Foglalkoztatás I.
  • 11794-16 Fogadós napi tevékenységei
  • 10045-12 Gazdálkodás
  • 10048-12 Ételkészítés alapjai
  • 10049-12 Konyhai kisegítés
  • 11793-16 Fogadós szakmai tevékenységei
  • 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem

A fogadós komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu