Falusi vendéglátó - OKJ 2013 tanfolyam, képzés

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

iskolarendszerű
iskolarendszeren kívüli
Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező
Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Falusi vendéglátó - OKJ 2013 tanfolyam, képzés?

Falusi vendéglátó



Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Falusi vendéglátó
A szakképesítés OKJ száma: 31 811 01
Megfeleltetés: Panziós, falusi vendéglátó
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
A szakképesítés típusa: részszakképesítés
Szakmacsoport: Mezőgazdaság

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
5242HázvezetőGazdaasszony
Falusi vendéglátó


Ágazati besorolás: Mezőgazdaság
A szakképesítésért felelős miniszter: agrárpolitikáért felelős miniszter
Jegyzékbe kerülés éve: 0
Az SzVK letöltése: 31_811_01_falusi_vendeglato.pdf

A Falusi vendéglátó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Falusi vendéglátóként komplex szolgáltatást (szállásadás, étkeztetés, programszervezés, mezőgazdasági termék előállítást) biztosít. A tevékenység során figyelembe veszi környezetének hagyományait, népművészeti lehetőségeit. Családellátóként elsődleges feladata saját háztartásának vezetése, családjának ellátása, gyermekeinek nevelése, gondozása, beteg családtagjainak ápolása. Ismeretei birtokában képes idegen családok háztartási feladatainak szervezésére, felügyeletének ellátására, illetve részfeladatainak elvégzésére. Egyéneknek, családok-, közösségek tagjainak mindennapi életük viteléhez segítséget nyújt (takarítás, gyermekés beteggondozás, mosás, bevásárlás, főzés, felszolgálás, állatgondozási-, kertészeti munkák stb.). Saját takarítási feladatain túl külső takarítási munkákat is ellát. Gyűjti és szelektíven kezeli a családban, a munkahelyén keletkező hulladékot.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmakulturált életvitelt folytatni - konyhai-, élelmezési bevásárlást és a saját termékek gazdaságos felhasználását összehangolni - szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat kitölteni - pályázatokat előkészíteni - állat-egészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi szabályokat betartani - bemutatni a saját gazdaságot, a lakókörnyezetet - falusi vendéglátóhelyet kialakítani, berendezni - gondozni a virágoskertet és a háziállatokat - termények felhasználásának előkészítését, házi feldolgozását elvégezni - szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön) - ételt előkészíteni, házi jellegű, valamint diabetikus, vegetáriánus ételeket elkészíteni, felszolgálni - gazdálkodáshoz, vendégek fogadásához, a falusi/mezőgazdasági turizmus fejlesztéséhez kapcsolódó információkat gyűjteni, felhasználni - tájegységnek megfelelő programokat szervezni - népi kismesterséget, népszokásokat megismertetni - árubeszerzést végezni - szakhatóságokkal kapcsolatot tartani - szálláshelyeket kialakítani és berendezni - vendégeket fogadni, ellátásukról gondoskodni - teríteni, ételt, italt felszolgálni - gondoskodni az eszközök, élelmiszerek, vegyszerek stb. biztonságos tárolásról - háztartási és konyhai eszközöket, gépeket kezelni - munka és környezetvédelmi szabályokat betartani - dokumentációt vezetni - készleteket, bevételeket és kiadásokat nyilvántartani - háztartási munkákat (egyszerű ételek főzése, mosás, takarítás, lakásgondozás, házkörüli rend biztosítása) elvégezni - csecsemő- és gyermekgondozási, betegápolási feladatokat ellátni - segíteni a gyermekek, betegek, idősek gondozásában, ellátásában, elsősorban a házkörüli munkák végzésével - szelektív szemétgyűjtést megvalósítani - lakások, szálláshelyek, panziók, termelő üzemek, gazdaságok termelő és szociális létesítményeinek helyiségeit és berendezési tárgyait takarítani, tisztítani, fertőtleníteni - textíliák mosását, javítását végezni

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
34 811 02Mezőgazdasági gazdaasszony, falusi vendéglátószakképesítés

A Falusi vendéglátó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében a mezőgazdasági szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
Szakmai előképzettség: nincs
Előírt gyakorlat: nem
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Maximális óraszáma: 560-840 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 31 811 01 azonosító számú, Falusi vendéglátó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


11033-12 Család- és háztartásellátás

11034-12 Üzemgazdaság, ügyvitel

11035-12 Vendéglátás

11036-12 Napi tevékenységek

11037-12 Falusi vendégfogadás


A Falusi vendéglátó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

A Falusi vendéglátó résszakképesítések:

-

A Falusi vendéglátó ráépülések:

-



Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu