Falusi vendéglátó - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Falusi vendéglátó
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 15
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Falusi vendéglátó - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
9237
Háztartási alkalmazott

A falusi vendéglátó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Falusi vendéglátóként komplex szolgáltatást (szállásadás, étkeztetés, programszervezés, stb.) biztosít. A tevékenység során figyelembe veszi környezetének hagyományait, népművészeti lehetőségeit. Saját takarítási feladatain túl külső takarítási munkákat is ellát. Gyűjti és szelektíven kezeli a családban, a munkahelyén keletkező hulladékot.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • kulturált életvitelt folytatni,
  • konyhai-, élelmezési bevásárlást és a saját termékek gazdaságos felhasználását összehangolni,
  • szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat kitölteni,
  • pályázatokat előkészíteni,
  • állategészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi szabályokat betartani,
  • bemutatni a saját gazdaságot, a lakókörnyezetet,
  • falusi vendéglátóhelyet kialakítani, berendezni,
  • gondozni a virágoskertet és a háziállatokat,
  • termények felhasználásának előkészítését, házi feldolgozását elvégezni,
  • szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön),
  • ételt előkészíteni, házi jellegű, valamint diabetikus, vegetáriánus ételeket elkészíteni, felszolgálni,
  • gazdálkodáshoz, vendégek fogadásához, a falusi/mezőgazdasági turizmus fejlesztéséhez kapcsolódó információkat gyűjteni, felhasználni,
  • tájegységnek megfelelő programokat szervezni,
  • népi kismesterséget, népszokásokat megismertetni,
  • árubeszerzést végezni,
  • szakhatóságokkal kapcsolatot tartani,
  • szálláshelyeket kialakítani és berendezni,
  • vendégeket fogadni, ellátásukról gondoskodni,
  • teríteni, ételt, italt felszolgálni,
  • gondoskodni az eszközök, élelmiszerek, vegyszerek stb. biztonságos tárolásról,
  • háztartási és konyhai eszközöket, gépeket kezelni,
  • munka és környezetvédelmi szabályokat betartani,
  • dokumentációt vezetni,
  • készleteket, bevételeket és kiadásokat nyilvántartani
  • háztartási munkákat (egyszerű ételek főzése, mosás, takarítás, lakásgondozás, házkörüli rend biztosítása) elvégezni,
  • szelektív szemétgyűjtést megvalósítani,
  • lakások, szálláshelyek, panziók, termelő üzemek, gazdaságok termelő és szociális létesítményeinek helyiségeit és berendezési tárgyait takarítani, tisztítani, fertőtleníteni,
  • textíliák mosását, javítását végezni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 541 08
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó

A képzés feltételei

A falusi vendéglátó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség:

    nincs


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 560 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 15 azonosító számú, Falusi vendéglátó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 11037-12 Falusi vendégfogadás
  • 11035-12 Vendéglátás
  • 11034-16 Üzemgazdaság, ügyvitel

A falusi vendéglátó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu