Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó - OKJ 2019 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó - OKJ 2019 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó
A szakképesítés OKJ száma: 34 541 07
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
7115Borász és egyéb szeszesitalgyártó, szikvízkészítő


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Az Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Az Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, gépi berendezések üzemeltetésére, a biztonságos élelmiszer előállítására. Betartja a munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint az erjedés- és üdítőital- ipari szakterületre vonatkozó egyéb előírásokat.

A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalma
  • alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végezni,
  • szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyártani,
  • malátát és sört gyártani,
  • gyümölcspálinkát és szeszt gyártani,
  • szeszesitalt gyártani,
  • keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyártani,
  • sütőélesztőt gyártani,
  • ecetet gyártani,
  • élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat ellátni,
  • vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni,
  • jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait alkalmazni


Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
34 541 08Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátószakképesítés
34 541 03 Húsipari termékgyártószakképesítés
54 541 02Élelmiszeripari technikusszakképesítés
54 541 01Élelmiszeripari analitikus technikusszakképesítés
34 541 01Édesipari termékgyártószakképesítés
31 541 10Üdítőital-ipari termékgyártórészszakképesítés
31 541 21Szikvízgyártórészszakképesítés
31 541 08Sörgyártórészszakképesítés
31 541 04Gyümölcspálinka-gyártórészszakképesítés
34 541 04Molnárszakképesítés
34 541 05Pékszakképesítés
34 541 06Szőlész-borászszakképesítés
34 541 09Tartósítóipari szakmunkásszakképesítés
34 541 10Tejipari szakmunkásszakképesítés
34 541 11Pék-cukrászszakképesítés

Az Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában


Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség:

nincs


Előírt gyakorlat:

nincs


Pályaalkalmassági követelmények: nincs
Szakmai alkalmassági követelmények:
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;

2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra



Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Maximális óraszáma: 960 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

Az 34 541 07 azonosító számú, Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


10899-16 Sörgyártás

10897-16 Gyümölcspálinka-gyártás

11612-16 Szikvízgyártás

10901-16 Üdítőital és ásványvízgyártás

11611-16 Egyéb erjedésipari termékgyártás

11610-16 Jövedéki ismeretek

10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)

11499-12 Foglalkoztatás II.

11497-12 Foglalkoztatás I.


Az Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.






Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu