Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó
  • A szakképesítés OKJ száma: 34 541 07
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7115
Borász és egyéb szeszesitalgyártó, szikvízkészítő

Az erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Az Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, gépi berendezések üzemeltetésére, a biztonságos élelmiszer előállítására. Betartja a munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint az erjedés- és üdítőital- ipari szakterületre vonatkozó egyéb előírásokat.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végezni,
  • szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyártani,
  • malátát és sört gyártani,
  • gyümölcspálinkát és szeszt gyártani,
  • szeszesitalt gyártani,
  • keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyártani,
  • sütőélesztőt gyártani,
  • ecetet gyártani,
  • élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat ellátni,
  • vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni,
  • jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait alkalmazni

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 541 08
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó
szakképesítés
34 541 03
szakképesítés
54 541 02
szakképesítés
54 541 01
szakképesítés
34 541 01
szakképesítés
31 541 10
részszakképesítés
31 541 21
részszakképesítés
31 541 08
részszakképesítés
31 541 04
részszakképesítés
34 541 04
szakképesítés
34 541 05
szakképesítés
34 541 06
szakképesítés
34 541 09
szakképesítés
34 541 10
szakképesítés
34 541 11
szakképesítés

A képzés feltételei

Az erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség:

    nincs


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;

2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 34 541 07 azonosító számú, Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10899-16 Sörgyártás
  • 10897-16 Gyümölcspálinka-gyártás
  • 11612-16 Szikvízgyártás
  • 10901-16 Üdítőital és ásványvízgyártás
  • 11611-16 Egyéb erjedésipari termékgyártás
  • 11610-16 Jövedéki ismeretek
  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11497-12 Foglalkoztatás I.

Az erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu