Élelmiszeripari technikus - OKJ 2019 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Élelmiszeripari technikus - OKJ 2019 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari technikus
A szakképesítés OKJ száma: 54 541 02
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés (technikus)
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
3113Élelmiszer-ipari technikusÉlelmiszer-analitikus technikus
Élelmiszeripari laboráns


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Az Élelmiszeripari technikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszer-ipari üzemekben vagy laboratóriumokban az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt. Higiéniai és minőségbiztosítási tevékenységet láthat el.

A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalma
  • alapanyagokat, felhasznált anyagokat, félkész- és késztermékeket átvenni, mintát venni, vizsgálatokat végezni,
  • gyártásközi és késztermék vizsgálatokat végezni, szükséges intézkedéseket megtenni,
  • munka-, tűz-, környezetvédelmi és minőségbiztosítási munkát végezni,
  • élelmiszeripari higiéniai tevékenységet végezni,
  • élelmiszergyártási tevékenységben részt venni,
  • élelmiszergyártásban előforduló alapméréseket végezni, végeztetni,
  • eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
  • technológiai utasításokat, környezetvédelmi, munkavédelmi és minőségbiztosítási, higiéniai előírásokat betartani és betartatni,
  • jegyzőkönyveket, minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni,
  • gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat ellátni.


Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
55 541 01Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 02Cukor- és édesipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 03Erjedés- és üdítőitalipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 04 Hús- és baromfiipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 05Malom- és keveréktakarmány-ipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 06Sütő- és cukrászipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 07Tartósítóipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 08Tejipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
34 541 01Édesipari termékgyártószakképesítés
54 541 01Élelmiszeripari analitikus technikusszakképesítés
34 541 07Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártószakképesítés
34 541 03 Húsipari termékgyártószakképesítés
34 541 08Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátószakképesítés
34 541 04Molnárszakképesítés
34 541 05Pékszakképesítés
34 541 06Szőlész-borászszakképesítés
34 541 09Tartósítóipari szakmunkásszakképesítés
34 541 10Tejipari szakmunkásszakképesítés
34 541 11Pék-cukrászszakképesítés

Az Élelmiszeripari technikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

nincs


Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
Szakmai előképzettség:

nincs


Előírt gyakorlat:

nincs


Pályaalkalmassági követelmények: nincs
Szakmai alkalmassági követelmények:
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

5 évfolyamos képzés esetén a 11. évfolyamot követően 70 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.



Elmélet/gyakorlat aránya:

60%-elmélet
40%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Maximális óraszáma: 0 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti

Az 54 541 02 azonosító számú, Élelmiszeripari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


11499-12 Foglalkoztatás II.

11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)

10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás

10903-12 Élelmiszeripari alapmérések

10895-12 Általános élelmiszeripari technológiák

10894-12 Élelmiszeripari műveletek és gépek


Az Élelmiszeripari technikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.






Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu