Élelmiszeripari gépésztechnikus - OKJ 2019 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Élelmiszeripari gépésztechnikus - OKJ 2019 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari gépésztechnikus
A szakképesítés OKJ száma: 54 521 01
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés (technikus)
A szakképesítés tanulmányi területe: Gépgyártás, műszer- és fémipar (521)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
8151Fémfeldolgozó gép kezelőjeÖntőgép kezelő
Színesfém kohászati berendezés kezelője


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Az Élelmiszeripari gépésztechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszeripari üzemekben részt vesz a gyártási folyamat előkészítésében élelmiszeripari gépek és berendezések üzembe helyezési, üzemeltetési és karbantartási munkáiban. Automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű, élelmiszeripari gépeket kezel és részt vesz a gépsor karbantartásában.

A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalma
  • felismerni a jellemző élelmiszeripari műveleteket és azok gépeit,
  • élelmiszeripari üzemek gépsorait üzembe helyezni, üzemeltetni, karbantartani, javítani,
  • ellenőrizni a gépegységek működését,
  • felmérni a javításhoz szükséges alkatrészeket, anyagokat,
  • szét- és összeszerelni a gépet, berendezést,
  • felismerni az élelmiszeriparban alkalmazott vezérlési és szabályozási körök működését,
  • egyszerű alkatrészt elkészíteni kézi és gépi alapeljárásokkal, hegesztéssel,
  • kiválasztani a feladatnak megfelelő anyagminőséget,
  • használni a gépészeti szabványokat,
  • pneumatikai és hidraulikai berendezéseket kezelni és üzemszerűen működtetni,
  • munkája során betartani a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat,
  • az élelmiszeripar különböző ágazataiban a technológiai folyamat legfőbb jellemzőit felismerni,
  • vállalkozási tevékenység alapvető feladatait elvégezni.


Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
54 521 02Erdészeti gépésztechnikusszakképesítés
34 521 08Mezőgazdasági gépészszakképesítés
54 521 05Mezőgazdasági gépésztechnikusszakképesítés

Az Élelmiszeripari gépésztechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

nincs


Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
Szakmai előképzettség:

nincs


Előírt gyakorlat:

nincs


Pályaalkalmassági követelmények: nincs
Szakmai alkalmassági követelmények:
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

5 évfolyamos képzés esetén a 10. évfolyamot követően 140 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra



Elmélet/gyakorlat aránya:

50%-elmélet
50%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Maximális óraszáma: 0 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti

Az 54 521 01 azonosító számú, Élelmiszeripari gépésztechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


11499-12 Foglalkoztatás II.

11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)

11916-16 Élelmiszeripari nyersanyagok és technológiák

11955-16 Élelmiszeripari műveletek

10924-16 Élelmiszeripari géptan

10923-16 Gépek karbantartása, vezérlése

10925-16 Agrárműszaki alapok


Az Élelmiszeripari gépésztechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.






Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu