Élelmiszeripari analitikus technikus - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari analitikus technikus
  • A szakképesítés OKJ száma: 54 541 01
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés (technikus)
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Élelmiszeripari analitikus technikus - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3113
Élelmiszer-ipari technikus
  • Élelmiszer-analitikus technikus
  • Élelmiszeripari laboráns

A Élelmiszeripari analitikus technikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Az élelmiszeripari analitikus technikus képes a szakmai ismereteikre támaszkodva az élelmiszeripari nyersanyagok, félkész- és késztermékek analitikai vizsgálatát megszervezni és elvégezni, a mért adatok elsődleges feldolgozását megoldani és a kapott eredmények alapján az élelmiszereket minősíteni, a középszintű élelmiszeranalitikai vezetői feladatokat ellátni, felsőfokú szakirányban továbbtanulni. Higiénikusi és minőségbiztosítási tevékenységet láthat el.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • a munkaterületet előkészíteni,
  • mintát venni,
  • minták előkészítését végezni,
  • a munkafolyamatot előkészíteni,
  • laboratóriumi méréseket végezni,
  • laboratóriumi eszközöket, műszereket használni,
  • minták összetételének minőségi meghatározását elvégezni,
  • minták összetételének mennyiségi meghatározását elvégezni,
  • adminisztrációs munkát végezni,
  • a vizsgált mintát a kapott eredmények alapján minősíteni,
  • technológiai utasításokat, környezetvédelmi, munkavédelmi és minőségbiztosítási, higiéniai előírásokat betartani és betartatni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
31 541 03
részszakképesítés
34 541 01
szakképesítés
54 541 02
szakképesítés
34 541 03
szakképesítés
34 541 08
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó
szakképesítés
34 541 04
szakképesítés
34 541 05
szakképesítés
34 541 06
szakképesítés
34 541 09
szakképesítés
34 541 10
szakképesítés
34 541 11
szakképesítés

A képzés feltételei

A Élelmiszeripari analitikus technikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

nincs

Iskolai előképzettség:

érettségi végzettség
  • Szakmai előképzettség:

    nincs


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

5 évfolyamos képzés esetén a 11. évfolyamot követően 70 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.

Elmélet/gyakorlat aránya:

60%-elmélet
40%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Minimális óraszáma: 0 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti

A(z) 54 541 01 azonosító számú, Élelmiszeripari analitikus technikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10896-12 Élelmiszeranalitikai számítások
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 10893-12 Élelmiszeranalitikai vizsgálatok
  • 10892-12 Élelmiszeranalitika
  • 10895-12 Általános élelmiszeripari technológiák
  • 11955-16 Élelmiszeripari műveletek
  • 10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás

A Élelmiszeripari analitikus technikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu