Élelmezésvezető - OKJ 2018 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Élelmezésvezető - OKJ 2018 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Élelmezésvezető
A szakképesítés OKJ száma: 52 811 01
Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
A szakképesítés szintje: felső középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: vendéglátás-turisztika

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:


Ágazati besorolás: vendéglátás-turisztika
A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter

Az Élelmezésvezető szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési
üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok
táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkezetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi
munkája során a különböző korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az
ételek energiatartalmát meghatározza, tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az
élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet, kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos
ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az élelmiszer-biztonsági előírások alapján
szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez, felelősséget vállal a dokumentáció
teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért. Önállóan elkészíti a közétkeztetésben
készülő ételekre vonatkozó anyaghányad-nyilvántartólapot, a tápanyagtartalmat kiszámolja,
allergéneket jelöli. Folyamatosan követi és alkalmazza a jogszabályi változásokat. Felelősséggel
tartozik a tevékenységi körében használt vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések
megóvásáért és azokkal való anyagi elszámolásért. A leltározás és a raktár-elszámoltatást irányítja
és felelősséget vállal a tartalmáért, esetleges probléma esetén igyekszik annak gyors kivizsgálására.
Saját hatáskörében és felelősségkörében alkalmazza a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat.
Gondoskodik maga és beosztottjai továbbképzéséről.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmaösszetételük alapján megállapítani az élelmiszerek és ételek szervezetre gyakorolt hatását népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével, kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatá- rozott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezés megvalósítására, meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait, felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az allergéneket tartalmazó élelmiszereket irányítani a napi élelmezési feladatokat, megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések használatára és azok működésének betanítására az áruforgalom és a termelés irányítására, ellenőrzésére az élelmezési üzem gazdaságos működtetésére gazdasági számítások elvégzésére, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak, stb.) nyersanyag nyilvántartás vezetésére és ellenőrzésére előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus elvégzésére kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálására a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályok betartására és betartatására alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére, és segíteni azok munkáját a vezetői kompetenciák érvényesítésére a kötelező továbbképzéseken elsajátított ismereteket alkalmazni

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:

Az Élelmezésvezető képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: nincs
Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
Szakmai előképzettség: nincs
Előírt gyakorlat: nincs
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

60%-elmélet
40%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Maximális óraszáma: 500-700 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 52 811 01 azonosító számú, Élelmezésvezető megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


11629-16 Élelmezéstervezés

11627-16 Élelmezési menedzsment

11563-16 Minőségbiztosítás a közétkeztetésben

11565-16 Irányított közétkeztetés gyakorlat

11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)

11499-12 Foglalkoztatás II.


Az Élelmezésvezető komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga
eredményes letétele





Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu