Édesipari termékgyártó - OKJ 2019 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Édesipari termékgyártó - OKJ 2019 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Édesipari termékgyártó
A szakképesítés OKJ száma: 34 541 01
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Az Édesipari termékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Az édesipari termékgyártó feladata az édesipari félkész- és késztermékek szakszerű, gazdaságos előállítása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, a vonatkozó jogszabályok előírásainak maradéktalan betartása mellett. A szakmai követelményekben meghatározott feltételek alapján képes a gyártás folyamatait önállóan ellátni.

A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalma
  • technológiai, illetve termelési számításokat végezni,
  • átvenni és előkészíteni a gyártáshoz szükséges anyagokat,
  • a munka megkezdése előtt ellenőrizni a gépeket, berendezéseket, eszközöket,
  • kezelni a gépeket, berendezéseket,
  • előkészíteni, ellenőrizni a csomagolóanyagokat, csomagolni a készterméket,
  • a készterméket átadni a hűtő- vagy tároló raktárnak, illetve elvégezni a raktározást,
  • a hatályos szabályozások szerint kezelni a képződő hulladékot,
  • alapanyagot, készterméket vizsgálni, illetve ellenőrizni,
  • gyártásközi vizsgálatokat végezni,
  • beállítani az előírt paramétereket,
  • adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni,
  • elkészíteni az előírt összesítőket, jelentéseket.


Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
31 541 13Csokoládétermék-gyártórészszakképesítés
31 541 17Keksz- és ostyagyártórészszakképesítés
54 541 01Élelmiszeripari analitikus technikusszakképesítés
54 541 02Élelmiszeripari technikusszakképesítés
34 541 07Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártószakképesítés
34 541 03 Húsipari termékgyártószakképesítés
34 541 08Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátószakképesítés
34 541 04Molnárszakképesítés
34 541 05Pékszakképesítés
34 541 06Szőlész-borászszakképesítés
34 541 09Tartósítóipari szakmunkásszakképesítés
34 541 10Tejipari szakmunkásszakképesítés

Az Édesipari termékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.


Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség:

nincs


Előírt gyakorlat:

nincs


Pályaalkalmassági követelmények: nincs
Szakmai alkalmassági követelmények: nincs
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.



Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Maximális óraszáma: 960 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

Az 34 541 01 azonosító számú, Édesipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


11919-16 Élelmiszerelőállítási alapismeretek

11499-12 Foglalkoztatás II.

11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)

10889-12 Édesipari tartóssütemény gyártás

11917-16 Csokoládé és csokoládétermék-gyártás

10886-12 Cukorkagyártás


Az Édesipari termékgyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.






Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu