Cukor- és édesipari szaktechnikus - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Cukor- és édesipari szaktechnikus
  • A szakképesítés OKJ száma: 55 541 02
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Cukor- és édesipari szaktechnikus - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3113
Élelmiszer-ipari technikus
  • Élelmiszer-analitikus technikus
  • Élelmiszeripari laboráns

A cukor- és édesipari szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A cukor- és édesipari szaktechnikus feladata a középszintű termelés vezetése kis- és nagyüzemekben vagy laboratóriumokban. Önállóan old meg műszaki és technológiai feladatokat a gazdaságossági elvek, a tűz- munka-, környezetvédelmi és higiéniai előírások figyelembevételével. Részt vesz az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, a tárolási és csomagolási munkákban.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • pörkölést végezni, ellenőrizni,
  • masszafinomítást végezni,
  • ízesítést végezni, ellenőrizni,
  • temperálást végezni, ellenőrizni
  • formázást végezni, ellenőrizni,
  • bevonatkészítést végezni, ellenőrizni,
  • lényerést végezni,
  • létisztítást végezni,
  • besűrítést végezni,
  • kristályosítást végezni,
  • mészégetést végezni,
  • ellenőrizni az alapanyagokat, késztermékeket és a melléktermékeket,
  • szervezni a cukorgyártás folyamatát,
  • ellenőrizni a cukorgyártás folyamatát és a beosztottai munkáját,
  • betartani és betartatni a munka-, tűz- és környezetvédelmi szabályokat, előírásokat,
  • cukoripari gépeket üzemeltetni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
54 541 02
szakképesítés

A képzés feltételei

A cukor- és édesipari szaktechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

nincs

Iskolai előképzettség:

nincs
  • Szakmai előképzettség:

    54 541 02 Élelmiszeripari technikus


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények: nincs
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

60%-elmélet
40%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Minimális óraszáma: 480 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 55 541 02 azonosító számú, Cukor- és édesipari szaktechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10909-12 Cukoripari termékgyártás
  • 10908-12 Édesipari termékek gyártása

A cukor- és édesipari szaktechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu