Borász - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Borász
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 02
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: földművelődésügyi miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Borász - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
6114
Szőlő-, gyümölcstermesztő
  • Szőlész, borász (mezőgazdasági)
  • Szőlő- és gyümölcstermesztő
  • Szőlőmunkás
  • Szőlőoltó, -metsző
  • Szőlőtermesztő

A borász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A borász feladata a mezőgazdaság területén a szőlőültetvények alapfeladatainak ismerete, végzése.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése), - a szüretet előkészíteni, - a feldolgozást megszervezni, - a bor erjesztését elvégezni, - az újbort kezelni, javítani, készre kezelni, - a palackozást megoldani, - a speciális borkészítményeket előállítani, - laboratóriumi minőségbiztosítást végezni, - a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel rendelkezni, - elvégezni a szakmai adminisztrációt, - tisztában lenni a környezet- és munkavédelmi feladatokkal, - rendelkezni a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel, - egyéb italkészítési ismereteknek is a birtokában lenni

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A borász képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Előírt gyakorlat: nincs
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 400-600 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 02 azonosító számú, Borász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10944-12 Borászati gyakorlat
  • 10943-12 Borászati szakmai gépek
  • 10906-12 Borászati technológia
  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 10948-12 Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok

A borász komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.
Saját vizsgabor elkészítése: palackozva, címkézve, technológiai lapot mellékelve

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu