Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus - OKJ 2019 tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus - OKJ 2019 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus
A szakképesítés OKJ száma: 55 541 01
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
8111Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

A Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus feladata a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányítása, szervezése, a termék menedzselése, csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatok ellátása, önálló vállalkozás indítása és működtetése. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. Részfeladatokat lát el a minőségbiztosítási, minőségellenőrzési és minőségszabályozási rendszer kialakításában, működtetésében. Betartja és betartatja a minőségi, a munka- és környezetvédelmi és a higiéniai előírásokat, továbbá alkalmazza az EU szőlészeti és borászati szabályozását.

A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalma
  • elvégezni és irányítani a szőlő éves munkáit,
  • megtervezni és irányítani a szőlő betakarítását,
  • elvégezni és irányítani a szőlő átvételét, feldolgozását,
  • elvégezni és irányítani a must kezelését, javítását, tartósítását,
  • mustot erjeszteni, fehér- és vörösbort készíteni,
  • bort tárolni, kezelni,
  • borkülönlegességeket készíteni,
  • szénsavas borokat készíteni,
  • bort palackozni,
  • bort minősíteni érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal,
  • gyártási és hatósági dokumentációkat vezetni,
  • bormarketing, borturizmus feladatait tervezni, végezni,
  • munkája során betartani és betartatni a tűzvédelmi, munkavédelmi szabályokat,
  • gondoskodni a hulladékok, veszélyes hulladékok szabályszerű elhelyezéséről,
  • betartani és betartatni a higiéniai szabályokat,
  • baleset esetén az előírások szerint eljárni.


Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
54 541 02Élelmiszeripari technikusszakképesítés

A Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

nincs


Iskolai előképzettség: nincs
Szakmai előképzettség:

54 541 02 Élelmiszeripari technikus


Előírt gyakorlat:

nincs


Pályaalkalmassági követelmények: nincs
Szakmai alkalmassági követelmények: nincs
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs



Elmélet/gyakorlat aránya:

50%-elmélet
50%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Maximális óraszáma: 480 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

Az 55 541 01 azonosító számú, Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


10907-12 Borászati gépek

10906-12 Borászati technológia

10905-12 Szőlőtermesztés


A Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.


Vizsgabor készítése.






Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu