Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus
  • A szakképesítés OKJ száma: 55 541 01
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
8111
Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője

A bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus feladata a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányítása, szervezése, a termék menedzselése, csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatok ellátása, önálló vállalkozás indítása és működtetése. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. Részfeladatokat lát el a minőségbiztosítási, minőségellenőrzési és minőségszabályozási rendszer kialakításában, működtetésében. Betartja és betartatja a minőségi, a munka- és környezetvédelmi és a higiéniai előírásokat, továbbá alkalmazza az EU szőlészeti és borászati szabályozását.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • elvégezni és irányítani a szőlő éves munkáit,
  • megtervezni és irányítani a szőlő betakarítását,
  • elvégezni és irányítani a szőlő átvételét, feldolgozását,
  • elvégezni és irányítani a must kezelését, javítását, tartósítását,
  • mustot erjeszteni, fehér- és vörösbort készíteni,
  • bort tárolni, kezelni,
  • borkülönlegességeket készíteni,
  • szénsavas borokat készíteni,
  • bort palackozni,
  • bort minősíteni érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal,
  • gyártási és hatósági dokumentációkat vezetni,
  • bormarketing, borturizmus feladatait tervezni, végezni,
  • munkája során betartani és betartatni a tűzvédelmi, munkavédelmi szabályokat,
  • gondoskodni a hulladékok, veszélyes hulladékok szabályszerű elhelyezéséről,
  • betartani és betartatni a higiéniai szabályokat,
  • baleset esetén az előírások szerint eljárni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
54 541 02
szakképesítés

A képzés feltételei

A bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

nincs

Iskolai előképzettség:

nincs
  • Szakmai előképzettség:

    54 541 02 Élelmiszeripari technikus


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények: nincs
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

50%-elmélet
50%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Minimális óraszáma: 480 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 55 541 01 azonosító számú, Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10907-12 Borászati gépek
  • 10906-12 Borászati technológia
  • 10905-12 Szőlőtermesztés

A bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.


Vizsgabor készítése.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu