Vincellér - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Vincellér
- A szakképesítés OKJ száma: 31 541 11
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint - A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
31_541_11_vinceller.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Szőlész, borász (mezőgazdasági)
- Szőlő- és gyümölcstermesztő
- Szőlőmunkás
- Szőlőoltó, -metsző
- Szőlőtermesztő
- Vincellér
A vincellér szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A vincellér feladata a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes ismerete, a felhasznált erő- és munkagépekkelegyütt. Munkájához tartozik a telepítés, a szüret, az alapvető borkészítési technológia szakszerű ismerete.
Alapvetően tisztában van a biogazdálkodás, az energiaracionalizálás, a szakterületéhez tartozó gazdálkodási
ismeretekkel és a borturizmusi, borértékesítési szabályokkal.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
a szőlőápolás kézi munkáit elvégezni - a szőlőápolás gépi munkáit elvégezni - a szőlő növényvédelmének alapismereteit elsajátítani, alkalmazni - a szőlő metszésének teljes technológiáját elsajátítani, alkalmazni - a szőlő ültetvényében a tápanyag utánpótlást elvégezni - a támrendszer kialakítását, karbantartását elvégezni - a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát elvégezni - a vadkár-elhárítás szabályait elsajátítani, alkalmazni - az öntözési technológia alapjait elsajátítani, alkalmazni - a biogazdálkodás fő területeit elsajátítani - a biomassza előállításának alapjait elsajátítani - a szüretet előkészíteni, megszervezni - az alapvető borkezelési fogásokat elsajátítani, alkalmazni - a legfontosabb jövedéki előírásokat elsajátítani, alkalmazni - a szőlő és borágazat fontosabb gazdálkodási jellemzőit elsajátítani, alkalmazni - a helybéli borértékesítési, borturizmusi szabályokat elsajátítani, alkalmazni - elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat