Vendéglátásszervező-vendéglős - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Kedves Érdeklődő!
Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!
Általános adatok:
Szakképesítés megnevezése: Vendéglátásszervező-vendéglősA szakképesítés OKJ száma: 54 811 01
Megfeleltetés: Vendéglős
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök: | ||
Feor száma: | Feor megnevezése: | Betölthető munkakörök: |
1332 | Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője | Bárvezető Cukrászdavezető Csárda üzletvezetője Étterem üzletvezetője Éttermi és rendezvényigazgató Éttermi igazgató Éttermi üzletvezető Hidegkonyha-vezető Kertvendéglő üzletvezetője Munkahelyi étkezde, étterem vezetője Népkonyha vezetője Szállodai cu |
Ágazati besorolás: Vendéglátóipar
A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
Jegyzékbe kerülés éve: 2012
Az SzVK letöltése: 54_811_01_Vendeglatasszervezo_vendeglos.pdf
A Vendéglátásszervező-vendéglős szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.
A szakképesítéssel rendelkező képes:

Kapcsolódó szakképesítések:
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés: | ||
Azonosító száma: | Megnevezése: | A kapcsolódás módja: |
A Vendéglátásszervező-vendéglős képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák: nincsIskolai előképzettség: érettségi végzettség vagy a szakképesítés megszerzése céljából a felnőttoktatás keretében folyó képzésbe bekapcsolódhat, aki rendelkezik szakiskolában szerzett Cukrász vagy Szakács, vagy Pincér, szakiskolai végzettséggel, a szakiskolában szerzett szakképesítéssel betölthető munkakörben szerzett legalább öt éves gyakorlattal és az adott szakképesítésben tett mestervizsgával
Szakmai előképzettség: nem
Előírt gyakorlat: nem
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160
Elmélet/gyakorlat aránya:
40%-elmélet60%-gyakorlat
A képzés maximális időtartama:
Szakképzési évfolyamok száma: 2 évMaximális óraszáma: 960-1440 óra
Választható képzési formák:
NappaliEsti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Az 54 811 01 azonosító számú, Vendéglátásszervező-vendéglős megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
10050-12 Vendéglátó értékesítés
10051-12 Vendéglátó marketing és kommunikáció
10052-12 Vendéglátó termelés
10053-12 Vendéglátó üzleti gazdálkodás
10054-12 Vendéglátó üzleti idegen nyelv
10055-12 Vendéglátó üzletvezetés
11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
11499-12 Foglalkoztatás II.
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
A Vendéglátásszervező-vendéglős komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letételeAz iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével; valamint portfolió készítése, és leadása
A Vendéglátásszervező-vendéglős résszakképesítések:
-A Vendéglátásszervező-vendéglős ráépülések:
-Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu