Tejipari szaktechnikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Tejipari szaktechnikus
- A szakképesítés OKJ száma: 55 541 08
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint - A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
55_541_08_tejipari_szaktechnikus.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Tejipari szaktechnikus
A tejipari szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A tejipari szaktechnikus feladata a középszintű termelés vezetése kis- és nagyüzemekben vagylaboratóriumokban. Önállóan old meg műszaki és technológiai feladatokat a gazdaságossági elvek, a tűzmunka-,
környezetvédelmi és higiéniai előírások figyelembe vételével. Részt vesz az élelmiszer alapanyagainak
minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, a tárolási és csomagolási munkákban.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
fogyasztói tejet önállóan előállítani, - tejtermékeket önállóan előállítani, - a tejipari alapanyagok átvételére és elsődleges kezelésére, - tartós és tartósított tejkészítmények önálló előállítására, - vaj gyártására különféle technológiákkal, - túró, sajtok és ömlesztett sajtok előállítására, - savanyított termékek előállítására, - sűrített és porított termékek előállítására, - a tejipari melléktermékek feldolgozására, - a tejtermékek minősítésére, - középszintű vezetői feladatok ellátására, - a különböző tej és tejtermékek előállítatására a beosztottaival