Szőlész-borász - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Szőlész-borász - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Szőlész-borász
A szakképesítés OKJ száma: 34 541 06
Megfeleltetés: Borász
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
6114Szőlő-, gyümölcstermesztőSzőlész, borász (mezőgazdasági)
Szőlő- és gyümölcstermesztő
Szőlőmunkás
Szőlőoltó, -metsző
Szőlőtermesztő
Vincellér


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
Jegyzékbe kerülés éve: 0
Az SzVK letöltése: 34_541_06_szolesz_borasz.pdf

A Szőlész-borász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A végzett szakember a szőlészet területén ismeri a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes feladatát, a
szőlészetben használt géppark működtetését, a szüret előkészítését, lebonyolítását. A borászati termék
előállításának vertikumát a must kezelésétől egészen a forgalomba hozott palackozott borig. Tisztában van a
szőlőtermesztés, borászat gazdálkodási alapismereteivel és ugyanilyen szinten a borturizmus, a biogazdálkodás,
a helyi borértékesítés és az adminisztráció szabályaival.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmaa szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése) - a szüretet előkészíteni - a feldolgozást megszervezni - a bor erjesztését elvégezni - az újbort kezelni, javítani, készre kezelni - a palackozást megoldani - a speciális borkészítményeket előállítani - laboratóriumi minőségbiztosítást végezni - rendelkezni a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel - elvégezni a szakmai adminisztrációt - betartani a környezet- és munkavédelmi előírásokat - rendelkezni a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel - birtokában lenni egyéb italkészítési ismereteknek - szőlő metszésének teljes technológiáját ismerni - végrehajtani a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát - a biogazdálkodás fő területeit átlátni - biomassza előállításának alapjait ismerni - elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:

A Szőlész-borász képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
Szakmai előképzettség: nincs
Előírt gyakorlat: nem
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nappali re
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Maximális óraszáma: 960-1440 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 34 541 06 azonosító számú, Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


10944-12 Borászati gyakorlat

10906-12 Borászati technológia

10943-12 Borászati szakmai gépek

10948-12 Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok

10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

11497-12 Foglalkoztatás I

11499-12 Foglalkoztatás II.

11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság


A Szőlész-borász komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített
tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott
követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Saját vizsgabor elkészítése: palackozva, címkézve, technológiai lapot mellékelve.

A Szőlész-borász résszakképesítések:

-

A Szőlész-borász ráépülések:

-



Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu