Színpadmester - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

√Āltal√°nos adatok

 • Szakk√©pes√≠t√©s megnevez√©se: Sz√≠npadmester
 • A szakk√©pes√≠t√©s OKJ sz√°ma: 51 521 02
 • Megfeleltet√©s: (m√©g nincs adatunk)
 • A szakk√©pes√≠t√©s szintje: felsŇĎ k√∂z√©pfok√ļ r√©szszakk√©pes√≠t√©s
 • A szakk√©pes√≠t√©s tanulm√°nyi ter√ľlete: G√©pgy√°rt√°s, mŇĪszer- √©s f√©mipar
 • A szakk√©pes√≠t√©s t√≠pusa: r√©szszakk√©pes√≠t√©s
 • Szakmacsoport: MŇĪv√©szet, k√∂zmŇĪvelŇĎd√©s, kommunik√°ci√≥
 • A szakk√©pes√≠t√©s√©rt felelŇĎs miniszter: kult√ļr√°√©rt felelŇĎs miniszter
 • Jegyz√©kbe ker√ľl√©s √©ve: 2006
 • Az SzVK let√∂lt√©se: 51_521_02_Szinpadmester.pdf

A szakk√©pes√≠t√©ssel leggyakrabban bet√∂lthetŇĎ foglalkoz√°sok, munkak√∂r√∂k

Feor sz√°ma
Feor megnevezése
Bet√∂lthetŇĎ munkak√∂r√∂k
3715
Kieg√©sz√≠tŇĎ filmgy√°rt√°si √©s sz√≠nh√°zi foglalkoz√°s√ļ
 • Sz√≠npadmester
 • D√≠szlet√©p√≠tŇĎ

A sz√≠npadmester szakk√©pes√≠t√©s munkater√ľlet√©nek r√∂vid, jellemzŇĎ le√≠r√°sa:

A sz√≠npadmester az int√©zm√©ny mŇĪszaki vezetŇĎj√©nek k√∂zvetlen munkat√°rsa. Megtervezi √©s elv√©gzi a sz√≠npadi √ľzemeltet√©si √©s pro-dukci√≥s feladatokat. Megtervezi az int√©zm√©ny sz√≠npadtechnikai szezon√°lis, havi, heti √©s napi mŇĪk√∂d√©s√©t. Koncepcion√°lis k√©rd√©-sekben a feladata a d√∂nt√©sek elŇĎk√©sz√≠t√©se, m√≠g a megval√≥s√≠t√°sban az ir√°ny√≠t√≥, koordin√°l√≥ feladatok ell√°t√°sa. Egy√ľttmŇĪk√∂dik a szakter√ľletek felelŇĎs vezetŇĎivel. Feladata a tev√©kenys√©gi k√∂r√©nek megfelelŇĎ feladatok specifik√°l√°sa √©s koordin√°l√°sa, a sz√ľks√©ges fejleszt√©sek kivitelez√©s√©ben val√≥ r√©szv√©tel, a mŇĪszaki, technikai munk√°latok fel√ľgyelete, az √ľzemeltet√©s ellenŇĎrz√©se.
FelelŇĎss√©gi k√∂r√©be tartozik az int√©zm√©ny sz√≠npadtechnikai eszk√∂zeinek √∂sszehangolt mŇĪk√∂d√©s√©nek biztos√≠t√°sa.

A szakk√©pes√≠t√©ssel rendelkezŇĎ k√©pes:

a kapott tervek alapj√°n megtervezni a munkafolyamatokat √©s felm√©rni az ahhoz sz√ľks√©ges technikai eszk√∂z√∂ket √©s anyagsz√ľks√©gletet - sz√≠nh√°zi mŇĪszaki rajzokat √©rtelmezni, √©s megval√≥s√≠tani - a munk√°j√°val √∂sszef√ľggŇĎ dokument√°ci√≥k kezelni - megtervezni √©s lebonyol√≠tani az elŇĎad√°s sz√≠npadtechnikai folyamatait - alkalmazni az int√©zm√©nyre vonatkoz√≥ biztons√°gtechnikai elŇĎ√≠r√°sokat - r√©szt venni a pr√≥ba sz√≠npadtechnikai folyamat√°ban - begyŇĪjteni az inform√°ci√≥kat egy √ļj produkci√≥ sz√≠npadtechnikai l√©trehoz√°s√°hoz - be√©p√≠teni, be√©p√≠ttetni a pr√≥bad√≠szletet - kezelni a kell√©k- √©s b√ļtorjelz√©seket - elsaj√°t√≠tani, v√©grehajtani a sz√≠npadtechnikai instrukci√≥kat a pr√≥ba folyam√°n - beprogramozni a l√°tv√°ny- √©s sz√≠npadtechnikai jeleket - ellenŇĎrizni √©s korrig√°lni a be√°ll√≠tott l√°tv√°ny- √©s sz√≠npadtechnikai jeleket - r√∂gz√≠teni a szcen√°riumban az instrukci√≥kat - elŇĎk√©sz√≠teni a kijel√∂lt munkater√ľletet - elŇĎk√©sz√≠teni a d√≠szletelemek beszerel√©s√©hez sz√ľks√©ges eszk√∂z√∂ket, szersz√°mokat - elŇĎk√©sz√≠teni a kell√©keket √©s a b√ļtorokat - be√©p√≠teni a tervrajznak megfelelŇĎen a d√≠szletet - telep√≠teni a b√ļtorokat √©s a kell√©keket - ellenŇĎrizni √©s korrig√°lni a be√°ll√≠tott l√°tv√°ny- √©s sz√≠npadtechnikai jeleket - √ľzemeltetni a fogyat√©kkal √©lŇĎ n√©zŇĎk kiszolg√°l√≥ eszk√∂zeit (indukci√≥s hurok, r√°mpa) - fel√ľgyelni az elŇĎad√°s sz√≠npadtechnikai biztons√°g√°t - √ľzemeltetni a sz√≠npadtechnikai eszk√∂z√∂ket a kapott instrukci√≥k alapj√°n - lebontani, elsz√°ll√≠tatni a be√©p√≠tett d√≠szletelemeket - sz√°ll√≠tatni √©s rakt√°rozni a haszn√°laton k√≠v√ľli d√≠szletelemeket - sz√°ll√≠tatni √©s rakt√°rozni a haszn√°laton k√≠v√ľli b√ļtorokat √©s kell√©keket - jelezni √©s elk√ľl√∂n√≠teni a hib√°s sz√≠npadtechnikai eszk√∂z√∂ket - tiszt√≠ttatni, karbantartatni a sz√≠npadi b√ļtorokat - tiszt√≠ttatni, karbantartatni √©s p√≥tolni a sz√≠npadi kell√©keket - tiszt√≠ttatni, karbantartatni a sz√≠npadtechnikai √©s g√©p√©szeti eszk√∂z√∂ket

A kapcsol√≥d√≥ szakk√©pes√≠t√©s, r√©sszakk√©pes√≠t√©s, szakk√©pes√≠t√©s r√°√©p√ľl√©s

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A sz√≠npadmester k√©pz√©s megkezd√©s√©nek sz√ľks√©ges felt√©telei:

Bemeneti kompetenci√°k:
nincs

Iskolai elŇĎk√©pzetts√©g:
érettségi végzettség

 • Szakmai elŇĎk√©pzetts√©g: nincs
 • ElŇĎ√≠rt gyakorlat: nem
 • P√°lyaalkalmass√°gi k√∂vetelm√©nyek: sz√ľks√©gesek
 • Szakmai alkalmass√°gi k√∂vetelm√©nyek: sz√ľks√©gesek
 • Eg√©szs√©g√ľgyi alkalmass√°gi vizsg√°lat: sz√ľks√©gesek
 • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerŇĪ k√©pz√©sben az √∂sszef√ľggŇĎ szakmai gyakorlat idŇĎtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 320-480 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren k√≠v√ľli, adott √≥rasz√°m√ļ k√©pz√©s (tanfolyami k√©pz√©s)

A(z) 51 521 02 azonos√≠t√≥ sz√°m√ļ, Sz√≠npadmester megnevez√©sŇĪ szakk√©pes√≠t√©s szakmai k√∂vetelm√©nymoduljainak list√°ja:

 • 10715-12 √územeltet√©s √©s biztons√°gtechnika
 • 10717-12 Sz√≠npadtechnika

A színpadmester komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Iskolarendszeren k√≠v√ľli k√©pz√©s eset√©n: 5.2. pontban elŇĎ√≠rt valamennyi modulz√°r√≥ vizsga eredm√©nyes let√©tele. A vizsgar√©szekben meghat√°rozott t√©m√°ban, minimum 10, maximum 30 oldal terjedelemben elk√©sz√≠tett z√°r√≥ dolgozat bead√°sa az elsŇĎ vizsganapot megelŇĎzŇĎen 1 h√≥nappal.

Az oldalon tal√°lhat√≥ adatok t√°j√©koztat√≥ jellegŇĪek, a szakk√©pes√≠t√©sek hat√°lyos √©s a m√°r hat√°ly√°t vesztett szakmai √©s vizsga k√∂vetelm√©nyeit kiad√≥ rendeletekrŇĎl az al√°bbi hivatalos forr√°sokb√≥l t√°j√©koz√≥dhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu