Szakács - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

√Āltal√°nos adatok

  • Szakk√©pes√≠t√©s megnevez√©se: Szak√°cs
  • A szakk√©pes√≠t√©s OKJ sz√°ma: 34 811 04
  • Megfeleltet√©s:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakk√©pes√≠t√©s szintje: k√∂z√©pfok√ļ szakk√©pes√≠t√©s
  • A szakk√©pes√≠t√©s tanulm√°nyi ter√ľlete: Sz√°ll√°shely-szolg√°ltat√°s, √©tkeztet√©s, vend√©gl√°t√°s
  • A szakk√©pes√≠t√©s t√≠pusa: szakk√©pes√≠t√©s
  • Szakmacsoport: Vend√©gl√°t√°s-turisztika
  • A szakk√©pes√≠t√©s√©rt felelŇĎs miniszter: szakk√©pz√©s√©rt √©s felnŇĎttk√©pz√©s√©rt felelŇĎs miniszter
  • Jegyz√©kbe ker√ľl√©s √©ve: 1993
  • Az SzVK let√∂lt√©se: 34_811_04_Szakacs.pdf

A szakk√©pes√≠t√©ssel leggyakrabban bet√∂lthetŇĎ foglalkoz√°sok, munkak√∂r√∂k

Feor sz√°ma
Feor megnevezése
Bet√∂lthetŇĎ munkak√∂r√∂k
5134
Szak√°cs
  • Di√©t√°s szak√°cs
  • √Čtkezdei szak√°cs
  • Grill szak√°cs
  • Gyermek√©lelmez√©si szak√°cs
  • Haj√≥szak√°cs
  • Hidegkonyhai szak√°cs
  • K√∂z√©tkeztet√©si szak√°cs
  • Melegkonyhai szak√°cs
  • Pizzak√©sz√≠tŇĎ szak√°cs
  • Seg√©dszak√°cs

A szak√°cs szakk√©pes√≠t√©s munkater√ľlet√©nek r√∂vid, jellemzŇĎ le√≠r√°sa:

A szak√°cs legfontosabb feladata a korszerŇĪ vend√©gl√°t√°s k√∂vetelm√©nyeinek megfelelŇĎ feladatok ell√°t√°sa: a vend√©gek elv√°r√°sainak megfelelŇĎ √©telv√°laszt√©k kialak√≠t√°sa √©s elk√©sz√≠t√©se, valamint az elk√©sz√≠tett √©telek megfelelŇĎ minŇĎs√©gi sz√≠nvonalon t√∂rt√©nŇĎ t√°lal√°sa a vend√©gek sz√°m√°ra √©ttermekben √©s egy√©b helysz√≠neken l√©vŇĎ vend√©gl√°t√≥-ipari egys√©gekben, h√°ztart√°sokban.

A szakk√©pes√≠t√©ssel rendelkezŇĎ k√©pes:

√©tlapot, men√ľt, napi aj√°nlatot, √©trendet √∂ssze√°ll√≠tani - az √©telekhez a nyersanyagok fajt√°j√°t, mennyis√©g√©t meghat√°rozni - felm√©rni a megl√©vŇĎ k√©szletek mennyis√©g√©t - rendel√©st √∂ssze√°ll√≠tani, √°rut rendelni, √°tvenni - elŇĎk√©sz√≠teni a munkater√ľletet, g√©peket, berendez√©seket, eszk√∂z√∂ket - nyersanyagokat elŇĎk√©sz√≠teni - k√ľl√∂nf√©le √©teleket k√©sz√≠teni - az elk√©sz√≠tett √©teleket melegen tartani, t√°lalni, d√≠sz√≠teni - k√ľl√∂nleges √©telk√©sz√≠t√©si technik√°kat alkalmazni - a seg√©dszem√©lyzet munk√°j√°t √∂sszehangolni, ir√°ny√≠tani - nagykonyhai berendez√©seket √ľzemeltetni - technol√≥giai mŇĪveletek idegen nyelvŇĪ le√≠r√°sait meg√©rteni, felhaszn√°lni

A kapcsol√≥d√≥ szakk√©pes√≠t√©s, r√©sszakk√©pes√≠t√©s, szakk√©pes√≠t√©s r√°√©p√ľl√©s

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A szak√°cs k√©pz√©s megkezd√©s√©nek sz√ľks√©ges felt√©telei:

Bemeneti kompetenci√°k:
a k√©pz√©s megkezdhetŇĎ az e rendelet 3. sz√°m√ļ mell√©klet√©ben a Vend√©gl√°t√°s-turisztika szakmacsoportra meghat√°rozott kompetenci√°k birtok√°ban

Iskolai elŇĎk√©pzetts√©g:
iskolai v√©gzetts√©g vagy iskolai elŇĎk√©pzetts√©g hi√°ny√°ban

  • Szakmai elŇĎk√©pzetts√©g: nem
  • ElŇĎ√≠rt gyakorlat: nem
  • P√°lyaalkalmass√°gi k√∂vetelm√©nyek: sz√ľks√©gesek
  • Szakmai alkalmass√°gi k√∂vetelm√©nyek: sz√ľks√©gesek
  • Eg√©szs√©g√ľgyi alkalmass√°gi vizsg√°lat: sz√ľks√©gesek
  • Szintvizsga: k√∂telezŇĎ

Az iskolai rendszerŇĪ k√©pz√©sben az √∂sszef√ľggŇĎ szakmai gyakorlat idŇĎtartama:
9. √©vfolyamot k√∂vetŇĎen 140 √≥ra, a 10. √©vfolyamot k√∂vetŇĎen 160 √≥ra

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960-1440 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti
Iskolarendszeren k√≠v√ľli, adott √≥rasz√°m√ļ k√©pz√©s (tanfolyami k√©pz√©s)

A(z) 34 811 04 azonos√≠t√≥ sz√°m√ļ, Szak√°cs megnevez√©sŇĪ szakk√©pes√≠t√©s szakmai k√∂vetelm√©nymoduljainak list√°ja:

  • 10044-12 √Člelmiszer, fogyaszt√≥v√©delem
  • 10045-12 Gazd√°lkod√°s
  • 10046-12 Szakmai idegen nyelv
  • 10048-12 √Čtelk√©sz√≠t√©s alapjai
  • 10049-12 Konyhai kiseg√≠t√©s
  • 10075-12 √Čtelk√©sz√≠t√©s

A szakács komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren k√≠v√ľli szakk√©pz√©sben az V.2. pontban elŇĎ√≠rt valamennyi modulz√°r√≥ vizsga eredm√©nyes let√©tele.
Az iskolai rendszerŇĪ szakk√©pz√©sben az √©vfolyam teljes√≠t√©s√©t igazol√≥ bizony√≠tv√°nyban foglaltak szerint teljes√≠tett tant√°rgyak - a szakk√©pz√©si kerettantervben meghat√°rozottak szerint - egyen√©rt√©kŇĪek az adott k√∂vetelm√©nymodulhoz tartoz√≥ modulz√°r√≥ vizsga teljes√≠t√©s√©vel

Az oldalon tal√°lhat√≥ adatok t√°j√©koztat√≥ jellegŇĪek, a szakk√©pes√≠t√©sek hat√°lyos √©s a m√°r hat√°ly√°t vesztett szakmai √©s vizsga k√∂vetelm√©nyeit kiad√≥ rendeletekrŇĎl az al√°bbi hivatalos forr√°sokb√≥l t√°j√©koz√≥dhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu