Szakács - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Szakács
  • A szakképesítés OKJ száma: 34 811 04
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
  • A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
  • Jegyzékbe kerülés éve: 1993
  • Az SzVK letöltése: 34_811_04_Szakacs.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
5134
Szakács
  • Diétás szakács
  • Étkezdei szakács
  • Grill szakács
  • Gyermekélelmezési szakács
  • Hajószakács
  • Hidegkonyhai szakács
  • Közétkeztetési szakács
  • Melegkonyhai szakács
  • Pizzakészítő szakács
  • Segédszakács

A szakács szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

étlapot, menüt, napi ajánlatot, étrendet összeállítani - az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni - felmérni a meglévő készletek mennyiségét - rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni - előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket - nyersanyagokat előkészíteni - különféle ételeket készíteni - az elkészített ételeket melegen tartani, tálalni, díszíteni - különleges ételkészítési technikákat alkalmazni - a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani - nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni - technológiai műveletek idegen nyelvű leírásait megérteni, felhasználni

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
55 525 04
Vasútijármű-technikus és diagnosztikus
54 525 01
Autóelektronikai műszerész
54 525 02
Autószerelő
54 525 03
Avionikus
34 525 02
Gépjármű mechatronikus
34 841 01
Gépjármű-építési, szerelési logisztikus
34 525 01
Gépjárműépítő, szerelő
34 841 03
Hajós szakmunkás
54 841 01
Hajózási technikus
34 525 03
Járműfényező
34 525 04
Járműkarosszéria előkészítő, felületbevonó
34 525 05
Járműkarosszéria készítő, szerelő
34 525 06
Karosszérialakatos
34 543 05
Kishajóépítő, -karbantartó
54 525 09
Kocsivizsgáló
34 525 07
Motorkerékpár-szerelő
54 525 10
Repülőgép szerelő
54 525 11
Vasúti jármű dízelmotor- és hajtásszerelő
54 525 12
Vasúti jármű szerkezeti és fékrendszer szerelője

A képzés feltételei

A szakács képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:
iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában

  • Szakmai előképzettség: nem
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: kötelező

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 160 óra

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960-1440 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 34 811 04 azonosító számú, Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem
  • 10045-12 Gazdálkodás
  • 10046-12 Szakmai idegen nyelv
  • 10048-12 Ételkészítés alapjai
  • 10049-12 Konyhai kisegítés
  • 10075-12 Ételkészítés

A szakács komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az V.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu