Szakács - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Szakács - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Szakács

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Szakács
A szakképesítés OKJ száma: 34 811 04
Megfeleltetés: Szakács
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
5134SzakácsDiétás szakács
Étkezdei szakács
Grill szakács
Gyermekélelmezési szakács
Hajószakács
Hidegkonyhai szakács
Közétkeztetési szakács
Melegkonyhai szakács
Pizzakészítő szakács
Segédszakács


Ágazati besorolás: Vendéglátóipar
A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
Jegyzékbe kerülés éve: 1993
Az SzVK letöltése: 34_811_04_Szakacs.pdf

A Szakács szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmaétlapot, menüt, napi ajánlatot, étrendet összeállítani - az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni - felmérni a meglévő készletek mennyiségét - rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni - előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket - nyersanyagokat előkészíteni - különféle ételeket készíteni - az elkészített ételeket melegen tartani, tálalni, díszíteni - különleges ételkészítési technikákat alkalmazni - a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani - nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni - technológiai műveletek idegen nyelvű leírásait megérteni, felhasználni

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
21 811 01Konyhai kisegítőrészszakképesítés
35 811 02Vendéglátó üzletvezetőszakképesítés-ráépülés
21 811 01Konyhai kisegítőrészszakképesítés
35 811 02Vendéglátó üzletvezetőszakképesítés-ráépülés

A Szakács képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség: iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
Szakmai előképzettség: nem
Előírt gyakorlat: nem
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: kötelező
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 160 óra

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Maximális óraszáma: 960-1440 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 34 811 04 azonosító számú, Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem

10045-12 Gazdálkodás

10046-12 Szakmai idegen nyelv

10048-12 Ételkészítés alapjai

10049-12 Konyhai kisegítés

10075-12 Ételkészítés


A Szakács komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az V.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével


A Szakács résszakképesítések:

Konyhai kisegítő
Konyhai kisegítő

A Szakács ráépülések:

Vendéglátó üzletvezető
Vendéglátó üzletvezető



Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu