Sütőipari és gyorspékségi munkás - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Sütőipari és gyorspékségi munkás
  • A szakképesítés OKJ száma: 21 541 02
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: alapfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
  • Az SzVK letöltése: 21_541_02_sutoipari_es_gyorspeksegi_munkas.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök

A sütőipari és gyorspékségi munkás szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Felkészül a munkára, előkészíti a munkafolyamatokat. Kenyerek készítéséhez és a péksütemények-finom
pékáruk gyártásához (vizes, tejes, dúsított, tojással dúsított, omlós, leveles, egyéb) készített tésztát feldolgozza.
A feldolgozott tésztát vetőszerkezetre helyezi. A feldolgozott tésztát keleszti és vetés előkészítő műveletet végez.
Beállítja és ellenőrzi a kelesztés paramétereit. Beállítja, a sütési paramétereket és a megkelt félkész-terméket
kemencébe helyezi. Munkavégzése során eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet és
betartja az egyes tevékenységekre vonatkozó (minőségi, élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, tűzvédelmi,
környezetvédelmi, valamint üzemi) előírásokat.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

felkészülni a munkára - előkészíteni a munkafolyamatokat - alapméréseket végezni - eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni - befejező műveleteket végezni - feldolgozni a tésztát - tésztát keleszteni - tészta felületét kezelni - betartani a tevékenységére vonatkozó előírásokat - adminisztrációs munkát végezni

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A sütőipari és gyorspékségi munkás képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
nincs

Iskolai előképzettség:
befejezett iskolai előképzettséget nem igényel

  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 400-600 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 21 541 02 azonosító számú, Sütőipari és gyorspékségi munkás megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

A sütőipari és gyorspékségi munkás komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu