Sütőipari és gyorspékségi munkás - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Sütőipari és gyorspékségi munkás
- A szakképesítés OKJ száma: 21 541 02
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint - A szakképesítés szintje: alapfokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
21_541_02_sutoipari_es_gyorspeksegi_munkas.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A sütőipari és gyorspékségi munkás szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Felkészül a munkára, előkészíti a munkafolyamatokat. Kenyerek készítéséhez és a péksütemények-finompékáruk gyártásához (vizes, tejes, dúsított, tojással dúsított, omlós, leveles, egyéb) készített tésztát feldolgozza.
A feldolgozott tésztát vetőszerkezetre helyezi. A feldolgozott tésztát keleszti és vetés előkészítő műveletet végez.
Beállítja és ellenőrzi a kelesztés paramétereit. Beállítja, a sütési paramétereket és a megkelt félkész-terméket
kemencébe helyezi. Munkavégzése során eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet és
betartja az egyes tevékenységekre vonatkozó (minőségi, élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, tűzvédelmi,
környezetvédelmi, valamint üzemi) előírásokat.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
felkészülni a munkára - előkészíteni a munkafolyamatokat - alapméréseket végezni - eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni - befejező műveleteket végezni - feldolgozni a tésztát - tésztát keleszteni - tészta felületét kezelni - betartani a tevékenységére vonatkozó előírásokat - adminisztrációs munkát végezni