S√ľtŇĎ- √©s cukr√°szipari szaktechnikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, k√©pz√©s

√Āltal√°nos adatok

  • Szakk√©pes√≠t√©s megnevez√©se: S√ľtŇĎ- √©s cukr√°szipari szaktechnikus
  • A szakk√©pes√≠t√©s OKJ sz√°ma: 55 541 06
  • Megfeleltet√©s:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakk√©pes√≠t√©s szintje: emeltszintŇĪ szakk√©pes√≠t√©s-r√°√©p√ľl√©s
  • A szakk√©pes√≠t√©s tanulm√°nyi ter√ľlete: √Člelmiszergy√°rt√°s
  • A szakk√©pes√≠t√©s t√≠pusa: szakk√©pes√≠t√©s-r√°√©p√ľl√©s
  • Szakmacsoport: √Člelmiszeripar
  • A szakk√©pes√≠t√©s√©rt felelŇĎs miniszter: √©lelmiszeripar√©rt felelŇĎs miniszter
  • Az SzVK let√∂lt√©se: 55_541_06_suto_es_cukraszipari_szaktechnikus.pdf

A szakk√©pes√≠t√©ssel leggyakrabban bet√∂lthetŇĎ foglalkoz√°sok, munkak√∂r√∂k

Feor sz√°ma
Feor megnevezése
Bet√∂lthetŇĎ munkak√∂r√∂k
3113
√Člelmiszer-ipari technikus
  • Bor- √©s pezsgŇĎgy√°rt√≥ technikus
  • Bor- √©s √ľd√≠tŇĎipari technikus
  • Cukoripari technikus
  • Doh√°nyipari technikus
  • Bor√°szati technikus
  • √Čdesipari technikus
  • √Člelmiszer-analitikus technikus
  • √Člelmiszeripari labor√°ns
  • √Člelmiszeripari mikrobiol√≥giai labor√°ns
  • Erjed√©s- √©

A s√ľtŇĎ- √©s cukr√°szipari szaktechnikus szakk√©pes√≠t√©s munkater√ľlet√©nek r√∂vid, jellemzŇĎ le√≠r√°sa:

Feladatai: A s√ľtŇĎ - √©s cukr√°szipari technikus s√ľtŇĎipari √©s/vagy cukr√°szipari √ľzemekben √∂n√°ll√≥an vagy m√©rn√∂ki ir√°ny√≠t√°ssal az √©lelmiszer alapanyagainak minŇĎs√©gi √©s mennyis√©gi √°tv√©tel√©ben, vizsg√°lat√°ban, t√°rol√°s√°ban, feldolgoz√°s√°ban, a f√©lk√©sz vagy k√©szterm√©kek t√°rol√°si √©s csomagol√°si √©s forgalmaz√°si munk√°iban √©s ezek megszervez√©s√©ben vesz r√©szt.

A szakk√©pes√≠t√©ssel rendelkezŇĎ k√©pes:

kisz√°molni, kim√©rni, kim√©retni a sz√ľks√©ges nyersanyagokat, - cukr√°sztechnol√≥giai alapmŇĪveleteket v√©gezni, - cukr√°szati f√©lk√©sz-term√©keket k√©sz√≠teni, - cukr√°szati k√©szterm√©keket k√©sz√≠teni, - d√≠sz√≠tŇĎ mŇĪveleteket v√©gezni, - cukr√°szati √©s s√ľtŇĎipari t√∂ltel√©keket, kr√©meket k√©sz√≠teni, - cukork√©sz√≠tm√©nyeket fŇĎzni, olvasztani, - fagylaltot, parf√©t k√©sz√≠teni, - poh√°rkr√©met k√©sz√≠teni, - s√ľtŇĎipari nyersanyagokat elŇĎk√©sz√≠teni, - keny√©rf√©l√©ket k√©sz√≠teni, - p√©ks√ľtem√©nyeket √©s finom p√©k√°rukat k√©sz√≠teni, - s√ľtŇĎipari term√©keket fagyasztani, keleszt√©st k√©sleltetetni, - zsemlemorzs√°t gy√°rtani, - di√©t√°s √©s k√ľl√∂nleges t√°pl√°lkoz√°si ig√©nyŇĪ term√©keket k√©sz√≠teni, - s√ľtŇĎipari √©s cukr√°szati term√©keket minŇĎs√≠teni, - termel√©stervez√©si √©s szervez√©si feladatokat v√©gezni - minŇĎs√©gbiztos√≠t√°si dokumentumokat vezetni, - minŇĎs√©gbiztos√≠t√°si ellenŇĎrz√©seket v√©gezni, - a gy√°rt√°sk√∂zi fizikai, k√©miai, √©rz√©kszervi vizsg√°latokat elv√©gezni, a k√©szterm√©keket ellenŇĎrizni √©s minŇĎs√≠teni, - a technol√≥giai berendez√©seket, g√©peket be√°ll√≠tani, √ľzemeltetni, tiszt√≠tani az √©lelmiszeriparban haszn√°lhat√≥ tiszt√≠t√≥- √©s fertŇĎtlen√≠tŇĎszerek alkalmaz√°s√°val, - a term√©kgy√°rt√°s v√≠z- √©s energia-gazd√°lkod√°s√°t megszervezni, - a mell√©kterm√©keket, hullad√©kokat kezelni, esetleg hasznos√≠tani, - a munkafolyamatok munka-, tŇĪz-, k√∂rnyezetv√©delmi √©s higi√©niai szab√°lyait betartani √©s betartatni, - v√°llalkoz√°st ind√≠tani, mŇĪk√∂dtetni, - term√©keket √©rt√©kes√≠teni.

A kapcsol√≥d√≥ szakk√©pes√≠t√©s, r√©sszakk√©pes√≠t√©s, szakk√©pes√≠t√©s r√°√©p√ľl√©s

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A s√ľtŇĎ- √©s cukr√°szipari szaktechnikus k√©pz√©s megkezd√©s√©nek sz√ľks√©ges felt√©telei:

Bemeneti kompetenci√°k:
nincs

Iskolai elŇĎk√©pzetts√©g:
nincs

  • Szakmai elŇĎk√©pzetts√©g: √Člelmiszeripari technikus v√©gzetts√©g
  • ElŇĎ√≠rt gyakorlat: nem
  • P√°lyaalkalmass√°gi k√∂vetelm√©nyek: sz√ľks√©gesek
  • Szakmai alkalmass√°gi k√∂vetelm√©nyek: sz√ľks√©gesek
  • Eg√©szs√©g√ľgyi alkalmass√°gi vizsg√°lat: sz√ľks√©gesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerŇĪ k√©pz√©sben az √∂sszef√ľggŇĎ szakmai gyakorlat idŇĎtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Minimális óraszáma: 480-720 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren k√≠v√ľli, adott √≥rasz√°m√ļ k√©pz√©s (tanfolyami k√©pz√©s)

A(z) 55 541 06 azonos√≠t√≥ sz√°m√ļ, S√ľtŇĎ- √©s cukr√°szipari szaktechnikus megnevez√©sŇĪ szakk√©pes√≠t√©s szakmai k√∂vetelm√©nymoduljainak list√°ja:

A s√ľtŇĎ- √©s cukr√°szipari szaktechnikus komplex szakmai vizsg√°ra bocs√°t√°s felt√©telei:

Az iskolarendszeren k√≠v√ľli szakk√©pz√©sben az 5.2. pontban elŇĎ√≠rt valamennyi modulz√°r√≥ vizsga eredm√©nyes
letétele.
Az iskolai rendszerŇĪ szakk√©pz√©sben az √©vfolyam teljes√≠t√©s√©t igazol√≥ bizony√≠tv√°nyban foglaltak szerint teljes√≠tett
tant√°rgyak - a szakk√©pz√©si kerettantervben meghat√°rozottak szerint - egyen√©rt√©kŇĪek az adott
követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

Az oldalon tal√°lhat√≥ adatok t√°j√©koztat√≥ jellegŇĪek, a szakk√©pes√≠t√©sek hat√°lyos √©s a m√°r hat√°ly√°t vesztett szakmai √©s vizsga k√∂vetelm√©nyeit kiad√≥ rendeletekrŇĎl az al√°bbi hivatalos forr√°sokb√≥l t√°j√©koz√≥dhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu