Sütő- és cukrászipari szaktechnikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Sütő- és cukrászipari szaktechnikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Sütő- és cukrászipari szaktechnikus
A szakképesítés OKJ száma: 55 541 06
Megfeleltetés: Sütő- és cukrászipari technikus
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
3113Élelmiszer-ipari technikusBor- és pezsgőgyártó technikus
Bor- és üdítőipari technikus
Cukoripari technikus
Dohányipari technikus
Borászati technikus
Édesipari technikus
Élelmiszer-analitikus technikus
Élelmiszeripari laboráns
Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns
Erjedés- é


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
Jegyzékbe kerülés éve: 0
Az SzVK letöltése: 55_541_06_suto_es_cukraszipari_szaktechnikus.pdf

A Sütő- és cukrászipari szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Feladatai: A sütő - és cukrászipari technikus sütőipari és/vagy cukrászipari üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, tárolásában, feldolgozásában, a félkész vagy késztermékek tárolási és csomagolási és forgalmazási munkáiban és ezek megszervezésében vesz részt.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmakiszámolni, kimérni, kiméretni a szükséges nyersanyagokat, - cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni, - cukrászati félkész-termékeket készíteni, - cukrászati késztermékeket készíteni, - díszítő műveleteket végezni, - cukrászati és sütőipari töltelékeket, krémeket készíteni, - cukorkészítményeket főzni, olvasztani, - fagylaltot, parfét készíteni, - pohárkrémet készíteni, - sütőipari nyersanyagokat előkészíteni, - kenyérféléket készíteni, - péksüteményeket és finom pékárukat készíteni, - sütőipari termékeket fagyasztani, kelesztést késleltetetni, - zsemlemorzsát gyártani, - diétás és különleges táplálkozási igényű termékeket készíteni, - sütőipari és cukrászati termékeket minősíteni, - termeléstervezési és szervezési feladatokat végezni - minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni, - minőségbiztosítási ellenőrzéseket végezni, - a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni, - a technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával, - a termékgyártás víz- és energia-gazdálkodását megszervezni, - a melléktermékeket, hulladékokat kezelni, esetleg hasznosítani, - a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni, - vállalkozást indítani, működtetni, - termékeket értékesíteni.

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:

A Sütő- és cukrászipari szaktechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: nincs
Iskolai előképzettség: nincs
Szakmai előképzettség: Élelmiszeripari technikus végzettség
Előírt gyakorlat: nem
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Maximális óraszáma: 480-720 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 55 541 06 azonosító számú, Sütő- és cukrászipari szaktechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:



A Sütő- és cukrászipari szaktechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített
tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott
követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

A Sütő- és cukrászipari szaktechnikus résszakképesítések:

-

A Sütő- és cukrászipari szaktechnikus ráépülések:

-



Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu