Sommelier - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Sommelier - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Sommelier
A szakképesítés OKJ száma: 35 811 01
Megfeleltetés: Sommelier (borpincér)
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
5123Telefonos (multimédiás) értékesítési ügynökSommelier


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
Jegyzékbe kerülés éve: 0
Az SzVK letöltése: 35_811_01_sommelier.pdf

A Sommelier szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A sommelier tervezi, karban tartja és kezeli az étterem teljes hazai és külföldi italválasztékát és szivarkínálatát. Tervezi, követi a fogyást, raktárkészlettel gazdálkodik. Fogadja, ital ajánlásaival ellátja, az étterembe érkező vendégeket, részükre értékesít, italokat és szivart szolgál fel szakszerűen, majd búcsúztatja őket.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmafolyamatosan képezni magát a borászati évjáratok területén - aktívan részt venni az asztalszerviz ízléses elkészítésében - értékesítés -ösztönző stratégiákat bevezetni és meg valósítani - felkészülni az italok mellé ajánlott ételek elkészítési technológiájából - pontosan ismerni a hazai borvidékek jellemző borait, kultúráját - kiemelten kezelni a saját és munkahelyének higiéniáját - a felszolgálói csapatmunkába zökkenőmentesen beilleszkedni - folyamatosan figyelemmel kísérni a munkájához szükséges eszközök, gépek fejlődését - alapvető tudással rendelkezni a vendéglátás, a konyhatechnika, a nyersanyagkezelés területén - kellő felkészültséggel rendelkezni a borászati technológia területén - ismerni a szénsavas italok készítési technológiáját - ismerni a borkülönlegességek készítésének technológiáját - Megfelelő logisztikai képességgel rendelkezni a raktározás területén - ismerni a bor nyilvántartásával kapcsolatos jövedéki előírásokat - felkészülni a koktélok párlatok, az ásványvizek, az üdítőitalok és a szivarok minősítésében és ajánlásában - kellő szakértelemmel rendelkezni a kávék és teák italválasztékának ismertetéséhez

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:

A Sommelier képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: nincs
Iskolai előképzettség: nincs
Szakmai előképzettség: szőlész-borász alap-szakképesítés vagy középfokú vendéglátóipari végzettség
Előírt gyakorlat: nem
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Maximális óraszáma: 480-720 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 35 811 01 azonosító számú, Sommelier megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:



A Sommelier komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

A Sommelier résszakképesítések:

-

A Sommelier ráépülések:

-



Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu