Sajtkészítő - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Sajtkészítő
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 07
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
  • Az SzVK letöltése: 31_541_07_sajtkeszito.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7113
Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó
  • Fehérsajtkészítő
  • Keménysajt-készítő
  • Lágysajt-kezelő
  • Ömlesztettsajt-főző
  • Sajtdaráló
  • Sajtérlelő
  • Sajtkészítő
  • Sajtkezelő
  • Sajtpréselő

A sajtkészítő szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A Sajtkészítő feladata a különböző típusú sajtok (friss, érlelt), valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

az alapanyagokat (különböző állatfajok teje) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni - különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni - natúr és ízesített friss sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával - érlelt (lágy, félkemény, kemény) sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával - túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával - gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész sajtokat ellenőrizni és minősíteni - sajtféleségeket darabolni, szeletelni, csomagolni, túrót adagolni, csomagolni - technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani, CIP rendszert működtetni - sajtüzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni - melléktermékeket, hulladékokat kezelni - a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni - vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 542 01
Bőrdíszműves
szakképesítés

A képzés feltételei

A sajtkészítő képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában

  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 320-480 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 07 azonosító számú, Sajtkészítő megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10898-12 Sajt- és túrógyártás
  • 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

A sajtkészítő komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu