Molnár - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Molnár
-
A szakképesítés OKJ száma:
34 541 04
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
-
A szakképesítés szintje:
középfokú szakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
34_541_04_molnar.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A molnár szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A különböző gabonafélék feldolgozását végző üzemek munkaterületein
- nyers- és alapanyagok átvétele, minősítése, tárolása
- gabona termények szárítása és tisztítása
- gabonák őrlése és hántolása
- keveréktakarmányok gyártása
- késztermékek minősítése, csomagolása, raktározása
A technológiai műveletek és folyamatok előírásainak betartása, valamint a gépek, berendezések biztonságos
(baleset- és tűzvédelmi) kezelése alapvető követelmény.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
a munkafolyamathoz szükséges anyagmennyiségeket és termelési időt megtervezni - alapvető szakmai méréseket végezni - eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni - gabonát- és alapanyagok raktározási tevékenységet végezni - működtetni a gabonatárolási és a gabonaszárítási technológiai folyamatot - malmi feldolgozásra előkészíteni a gabonát - működteti a malmi technológiai folyamatot - működtetni a keveréktakarmány-gyártás technológiai folyamatát - ellenőrizni a technológiai feldolgozás hatékonyságát - elvégezni a technológia befejező műveleteit - biztosítani a zavartalan technológiai folyamatot - betartani a tevékenységére vonatkozó előírásokat - sematikus ábrákat és folyamatábrákat értelmezni - elvégezni a tevékenységéhez kapcsolódó kézi és számítógépes adminisztrációt
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés
A képzés feltételei
A molnár képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nem
-
Pályaalkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
szükségesek
-
Szintvizsga:
nappali re
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
Elmélet/gyakorlat aránya:
40%-elmélet
60%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960-1440 óra
Választható képzési formák:
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
A(z) 34 541 04 azonosító számú, Molnár megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10926-12 A húsipari és malomipari munkavégzés követelményei
- 11497-12 Foglalkoztatás I
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
- 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
A molnár komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített
tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott
követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu