Húskészítmény gyártó - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Húskészítmény gyártó
- A szakképesítés OKJ száma: 31 541 05
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint - A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
31_541_05_huskeszitmeny_gyarto.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Disznósajtkészítő
- Hús- és szalonnasózó, pácoló
- Húsaprító
- Húselőkészítő
- Húsfüstölő
- Húsipari termékgyártó
- Húsosztályozó
- Hús-sózó
- Hússzeletelő
- Kolbászkészítő
- Kolbászpározó
- Pácoló, fűszerező
- Sonkafőző
- Sonkatöltő
- Szalámitöltő
- Szalonnasózó
- Szárazáru készít
A húskészítmény gyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Nyers vagy hőkezelt, töltelékes vagy darabos húskészítményeket állít elő a szükséges anyagok előkészítésével, aprításával, formázásával, töltésével, tartósításával.A szakképesítéssel rendelkező képes:
átvenni a munkaterületet - anyagokat átvenni, raktározni - felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket - betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat - alapméréseket végezni - adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni - másodlagos feldolgozást végezni - félkész és késztermékeket készíteni - hőkezelt töltelékes húskészítményeket gyártani - sózott, pácolt húskészítményeket gyártani - nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani - zsírolvasztást végezni - konzervet készíteni - tartósító műveleteket végezni - befejező műveleteket végezni - eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni - betartania a tevékenységre vonatkozó technológiai előírásokat