Húskészítmény gyártó - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Húskészítmény gyártó
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 05
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
  • Az SzVK letöltése: 31_541_05_huskeszitmeny_gyarto.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7111
Bolti hentes
  • Disznósajtkészítő
  • Hús- és szalonnasózó, pácoló
  • Húsaprító
  • Húselőkészítő
  • Húsfüstölő
  • Húsipari termékgyártó
  • Húsosztályozó
  • Hús-sózó
  • Hússzeletelő
  • Kolbászkészítő
  • Kolbászpározó
  • Pácoló, fűszerező
  • Sonkafőző
  • Sonkatöltő
  • Szalámitöltő
  • Szalonnasózó
  • Szárazáru készít

A húskészítmény gyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Nyers vagy hőkezelt, töltelékes vagy darabos húskészítményeket állít elő a szükséges anyagok előkészítésével, aprításával, formázásával, töltésével, tartósításával.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

átvenni a munkaterületet - anyagokat átvenni, raktározni - felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket - betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat - alapméréseket végezni - adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni - másodlagos feldolgozást végezni - félkész és késztermékeket készíteni - hőkezelt töltelékes húskészítményeket gyártani - sózott, pácolt húskészítményeket gyártani - nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani - zsírolvasztást végezni - konzervet készíteni - tartósító műveleteket végezni - befejező műveleteket végezni - eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni - betartania a tevékenységre vonatkozó technológiai előírásokat

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
35 522 06
Kisfeszültségű kábelszerelő
szakképesítés-ráépülés

A képzés feltételei

A húskészítmény gyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában

  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

20%-elmélet
80%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 240-360 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 05 azonosító számú, Húskészítmény gyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10926-12 A húsipari és malomipari munkavégzés követelményei
  • 10928-12 Darabolás, csontozás

A húskészítmény gyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu