Gyümölcspálinka-gyártó - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Gyümölcspálinka-gyártó - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Gyümölcspálinka-gyártó

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Gyümölcspálinka-gyártó
A szakképesítés OKJ száma: 31 541 04
Megfeleltetés: Gyümölcspálinka-gyártó
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: részszakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
7115Borász és egyéb szeszesitalgyártó, szikvízkészítőPálinkafőző
Szeszfőző
Szeszfőző mester


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
Jegyzékbe kerülés éve: 0
Az SzVK letöltése: 31_541_04_gyumolcspalinka_gyarto.pdf

A Gyümölcspálinka-gyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A Gyümölcspálinka-gyártó feladata a gyümölcspálinka-gyártás technológiájának (gyümölcs és borgazdasági alapanyagok átvétele, cefrekészítés, erjesztés, főzés, finomítás, érlelés, tárolás, töltés, palackozás) szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmagyümölcs- és borgazdasági alapanyagokat átvenni, minősíteni - a cukortartalmat, borok alkoholtartalmát meghatározni - az alapanyagokat előkészíteni - cefrézési eljárásokat végezni - alkoholos erjedés mechanizmusát ellenőrizni, irányított erjesztést vezetni - kierjedt cefrét tárolni, védelmét biztosítani - lepárlási műveleteket végezni, a főző-, finomító üstöket üzemeltetni - mérőműszereket, biztonságtechnikai berendezéseket kezelni - érlelést végezni, ellenőrizni - deríteni, szűrni, szeszfokot beállítani, palackozni - gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész gyümölcspálinkákat, borpárlatokat ellenőrizni és minősíteni - technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni - gépeket, berendezéseket tisztítani, CIP rendszert üzemeltetni - pálinkafőzde víz- és energia-gazdálkodását megszervezni - melléktermékeket, hulladékokat kezelni - a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait, a jövedéki törvény előírásait betartani és betartatni, - vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:

A Gyümölcspálinka-gyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
Szakmai előképzettség: nincs
Előírt gyakorlat: nem
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Maximális óraszáma: 240-360 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 31 541 04 azonosító számú, Gyümölcspálinka-gyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


10897-12 Gyümölcspálinka-gyártás és jövedéki szabályozás

10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése


A Gyümölcspálinka-gyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

A Gyümölcspálinka-gyártó résszakképesítések:

-

A Gyümölcspálinka-gyártó ráépülések:

-



Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu