Erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus
  • A szakképesítés OKJ száma: 55 541 03
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
  • Az SzVK letöltése:

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3113
Élelmiszer-ipari technikus
  • Élelmiszeripari technikus

Az erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Az Erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, irányítására, gépi berendezések üzemeltetésére, a biztonságos élelmiszer előállítására. Betartja és betartatja a munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint az erjedés- és üdítőital- ipari szakterületre vonatkozó egyéb előírásokat.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

Alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végezni - Üdítőitalt gyártani - Szeszesitalt gyártani - Keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyártani - Sütőélesztőt gyártani - Ecetet gyártani - Malátát és sört gyártani - Gyümölcspálinkát és szeszt gyártani - Műszaki feladatokat ellátni - Élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat ellátni

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
52 814 01
Társasházkezelő
szakképesítés

A képzés feltételei

Az erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
nincs

Iskolai előképzettség:
nincs

  • Szakmai előképzettség: Élelmiszeripari technikus
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

60%-elmélet
40%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Minimális óraszáma: 480-720 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 55 541 03 azonosító számú, Erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10910-12 Italgyártás
  • 10911-12 Keményítő és keményítő hidrolizátum gyártása
  • 10912-12 Élesztő- és ecetgyártás
  • 10913-12 Maláta- és sörgyártás
  • 10914-12 Szeszgyártás

Az erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu