Erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus
-
A szakképesítés OKJ száma:
55 541 03
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
-
A szakképesítés szintje:
emeltszintű szakképesítés-ráépülés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés-ráépülés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3113
Élelmiszer-ipari technikus
- Élelmiszeripari technikus
Az erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Az Erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, irányítására, gépi berendezések üzemeltetésére, a biztonságos élelmiszer előállítására. Betartja és betartatja a munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint az erjedés- és üdítőital- ipari szakterületre vonatkozó egyéb előírásokat.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
Alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végezni - Üdítőitalt gyártani - Szeszesitalt gyártani - Keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyártani - Sütőélesztőt gyártani - Ecetet gyártani - Malátát és sört gyártani - Gyümölcspálinkát és szeszt gyártani - Műszaki feladatokat ellátni - Élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat ellátni
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
52 814 01
Társasházkezelő
szakképesítés
A képzés feltételei
Az erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
nincs
Iskolai előképzettség:
nincs
-
Szakmai előképzettség:
Élelmiszeripari technikus
-
Előírt gyakorlat:
nem
-
Pályaalkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
szükségesek
-
Szintvizsga:
nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
60%-elmélet
40%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Minimális óraszáma: 480-720 óra
Választható képzési formák:
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
A(z) 55 541 03 azonosító számú, Erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10910-12 Italgyártás
- 10911-12 Keményítő és keményítő hidrolizátum gyártása
- 10912-12 Élesztő- és ecetgyártás
- 10913-12 Maláta- és sörgyártás
- 10914-12 Szeszgyártás
Az erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu