Élelmiszeripari technikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Élelmiszeripari technikus
-
A szakképesítés OKJ száma:
54 541 02
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
emeltszintű szakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
54_541_02_elelmiszeripari_technikus.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3113
Élelmiszer-ipari technikus
- Élelmiszeripari technikus
A Élelmiszeripari technikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszer-ipari üzemekben vagy laboratóriumokban az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
alapanyagokat, felhasznált anyagokat, félkész-, és késztermékeket átvenni, mintát venni, vizsgálatokat végezni; - gyártásközi és késztermék vizsgálatokat végezni, szükséges intézkedéseket megtenni; - munka-, tűz-, környezetvédelmi és minőségbiztosítási munkát végezni; - élelmiszeripari higiénikusi tevékenységet végezni; - élelmiszergyártási tevékenységben részt venni; - élelmiszergyártásban előforduló alapméréseket végezni/végeztetni; - eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni; - technológiai utasítások, környezetvédelmi, munkavédelmi és minőségbiztosítási előírásokat betartani és betartatni; - jegyzőkönyveket, minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni; - gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat ellátni.
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
31 521 01
Bevontelektródás kézi ívhegesztő
részszakképesítés
31 521 03
Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő
részszakképesítés
31 521 05
Gázhegesztő
részszakképesítés
31 521 09
Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztő
részszakképesítés
35 861 02
Mechanikus vagyonvédelmi szerelő
szakképesítés-ráépülés
A képzés feltételei
A Élelmiszeripari technikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
nincs
Iskolai előképzettség:
érettségi végzettség
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nem
-
Pályaalkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
szükségesek
-
Szintvizsga:
nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160
Elmélet/gyakorlat aránya:
60%-elmélet
40%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Minimális óraszáma: nincs óra
Választható képzési formák:
Nappali
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
Esti
A(z) 54 541 02 azonosító számú, Élelmiszeripari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10894-12 Élelmiszeripari műveletek és gépek
- 10895-12 Általános élelmiszeripari technológiák
- 10903-12 Élelmiszeripari alapmérések
- 10904-12 Higiénia és minőségbiztosítás
- 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
- 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
- 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
A Élelmiszeripari technikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével. Záró-dolgozat készítése, beadása iskolai rendszerű képzés esetén legkésőbb az utolsó tanítási napig.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu