Élelmiszeripari technikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Élelmiszeripari technikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari technikus
A szakképesítés OKJ száma: 54 541 02
Megfeleltetés: (ide még nincs adatunk)
A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
3113Élelmiszer-ipari technikusÉlelmiszeripari technikus


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
Jegyzékbe kerülés éve: 0
Az SzVK letöltése: 54_541_02_elelmiszeripari_technikus.pdf

Az Élelmiszeripari technikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszer-ipari üzemekben vagy laboratóriumokban az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmaalapanyagokat, felhasznált anyagokat, félkész-, és késztermékeket átvenni, mintát venni, vizsgálatokat végezni; - gyártásközi és késztermék vizsgálatokat végezni, szükséges intézkedéseket megtenni; - munka-, tűz-, környezetvédelmi és minőségbiztosítási munkát végezni; - élelmiszeripari higiénikusi tevékenységet végezni; - élelmiszergyártási tevékenységben részt venni; - élelmiszergyártásban előforduló alapméréseket végezni/végeztetni; - eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni; - technológiai utasítások, környezetvédelmi, munkavédelmi és minőségbiztosítási előírásokat betartani és betartatni; - jegyzőkönyveket, minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni; - gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat ellátni.

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
55 541 01Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 02Cukor- és édesipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 03Erjedés- és üdítőitalipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 04Hús- és baromfiipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 05Malom- és keveréktakarmány-ipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 06Sütő- és cukrászipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 07Tartósítóipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés
55 541 08Tejipari szaktechnikusszakképesítés-ráépülés

Az Élelmiszeripari technikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: nincs
Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
Szakmai előképzettség: nincs
Előírt gyakorlat: nem
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160

Elmélet/gyakorlat aránya:

60%-elmélet
40%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Maximális óraszáma: nincs óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti

Az 54 541 02 azonosító számú, Élelmiszeripari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


10894-12 Élelmiszeripari műveletek és gépek

10895-12 Általános élelmiszeripari technológiák

10903-12 Élelmiszeripari alapmérések

10904-12 Higiénia és minőségbiztosítás

10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)

11499-12 Foglalkoztatás II.

11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság


Az Élelmiszeripari technikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével. Záró-dolgozat készítése, beadása iskolai rendszerű képzés esetén legkésőbb az utolsó tanítási napig.

Az Élelmiszeripari technikus résszakképesítések:

-

Az Élelmiszeripari technikus ráépülések:

Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus
Cukor- és édesipari szaktechnikus
Erjedés- és üdítőitalipari szaktechnikus
Hús- és baromfiipari szaktechnikus
Malom- és keveréktakarmány-ipari szaktechnikus
Sütő- és cukrászipari szaktechnikus
Tartósítóipari szaktechnikus
Tejipari szaktechnikus



Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu