Élelmiszeripari szakmunkás - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Élelmiszeripari szakmunkás
-
A szakképesítés OKJ száma:
34 541 02
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
középfokú szakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
34_541_02_elelmiszeripari_szakmunkas.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7115
Borász és egyéb szeszesitalgyártó, szikvízkészítő
- Pálinkafőző
- Szeszfőző
- Szeszfőző mester
- Ászokoló
- Sörerjesztő
- Sörfejtő
- Sörfokoló
- Sörfőző
- Sörgyártó
- Söripari csapoló
- Söripari munkás
- Söripariélesztő-kezelő
- Szikvízkészítő
- Szódás, szódavízkészítő
A Élelmiszeripari szakmunkás szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Az Élelmiszeripari szakmunkás feladata a gyümölcspálinka-gyártás, sörgyártás technológiájának szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett. A tejtermékgyártás, sajtkészítés és a zöldséggyümölcsfeldolgozás (tartósítás) műveleteinek szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartása mellett.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
alap és segédanyagokat átvenni, fizikai, kémiai, érzékszervi ellenőrzését végezni, minősíteni - alapanyagokat a gyártáshoz előkészíteni, - gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat végezni,, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni, - technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani - termékgyártás víz- és energia-gazdálkodását megszervezni - melléktermékeket, hulladékokat kezelni - munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni - vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
35 861 02
Mechanikus vagyonvédelmi szerelő
szakképesítés-ráépülés
35 521 01
CNC gépkezelő
szakképesítés-ráépülés
A képzés feltételei
A Élelmiszeripari szakmunkás képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nem
-
Pályaalkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
szükségesek
-
Szintvizsga:
nappali re
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
Elmélet/gyakorlat aránya:
30%-elmélet
70%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960-1440 óra
Választható képzési formák:
Nappali
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
Esti
A(z) 34 541 02 azonosító számú, Élelmiszeripari szakmunkás megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10897-12 Gyümölcspálinka-gyártás és jövedéki szabályozás
- 10898-12 Sajt- és túrógyártás
- 10899-12 Sörgyártás és jövedéki szabályozás
- 10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás
- 10900-12 Tejtermékgyártás
- 10901-12 Üdítőital-, ásványvíz- és szikvízgyártás
- 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
- 11497-12 Foglalkoztatás I
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
- 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
A Élelmiszeripari szakmunkás komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu