Élelmiszeripari szakmunkás - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Élelmiszeripari szakmunkás - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari szakmunkás
A szakképesítés OKJ száma: 34 541 02
Megfeleltetés: (ide még nincs adatunk)
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
7115Borász és egyéb szeszesitalgyártó, szikvízkészítőPálinkafőző
Szeszfőző
Szeszfőző mester
Ászokoló
Sörerjesztő
Sörfejtő
Sörfokoló
Sörfőző
Sörgyártó
Söripari csapoló
Söripari munkás
Söripariélesztő-kezelő
Szikvízkészítő
Szódás, szódavízkészítő


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
Jegyzékbe kerülés éve: 0
Az SzVK letöltése: 34_541_02_elelmiszeripari_szakmunkas.pdf

Az Élelmiszeripari szakmunkás szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Az Élelmiszeripari szakmunkás feladata a gyümölcspálinka-gyártás, sörgyártás technológiájának szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett. A tejtermékgyártás, sajtkészítés és a zöldséggyümölcsfeldolgozás (tartósítás) műveleteinek szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartása mellett.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmaalap és segédanyagokat átvenni, fizikai, kémiai, érzékszervi ellenőrzését végezni, minősíteni - alapanyagokat a gyártáshoz előkészíteni, - gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat végezni,, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni, - technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani - termékgyártás víz- és energia-gazdálkodását megszervezni - melléktermékeket, hulladékokat kezelni - munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni - vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
31 541 04Gyümölcspálinka-gyártórészszakképesítés
31 541 07Sajtkészítőrészszakképesítés
31 541 08Sörgyártórészszakképesítés
31 541 09Tejtermékgyártórészszakképesítés
31 541 10Üdítőital-ipari termékgyártórészszakképesítés
31 541 12Zöldség- és gyümölcsfeldolgozórészszakképesítés

Az Élelmiszeripari szakmunkás képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
Szakmai előképzettség: nincs
Előírt gyakorlat: nem
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nappali re
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Maximális óraszáma: 960-1440 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 34 541 02 azonosító számú, Élelmiszeripari szakmunkás megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


10897-12 Gyümölcspálinka-gyártás és jövedéki szabályozás

10898-12 Sajt- és túrógyártás

10899-12 Sörgyártás és jövedéki szabályozás

10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás

10900-12 Tejtermékgyártás

10901-12 Üdítőital-, ásványvíz- és szikvízgyártás

10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

11497-12 Foglalkoztatás I

11499-12 Foglalkoztatás II.

11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság


Az Élelmiszeripari szakmunkás komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

Az Élelmiszeripari szakmunkás résszakképesítések:

Gyümölcspálinka-gyártó
Sajtkészítő
Sörgyártó
Tejtermékgyártó
Üdítőital-ipari termékgyártó
Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó

Az Élelmiszeripari szakmunkás ráépülések:

-



Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu